Rajtaütöttek egy bajai számlagyáron, több száz milliót csaltak - videó

Vágólapra másolva!
Több száz millió forintnyi áfát csalt el egy bajai irodából működtetett számlagyár. Az ügy kapcsán a bíróság három ember letartóztatását kezdeményezte és több mint egy milliárd forint értékben foglaltak le készpénzt, ékszereket és zároltak bankszámlákat a pénzügyőrök.
Vágólapra másolva!

Közel félmilliárd forint értékben követett el áfacsalást egy fiktív számlákkal foglalkozó bajai bűnszervezet.

A bajai irodából működtetett számlagyár főleg erdészeti, építőipari és mezőgazdasági tevékenységekről állított ki valótlan tartalmú számlákat a céghálózatban szereplő partnereik részére, hogy megrendelőik a fizetendő áfájukat jogtalanul csökkenteni tudják.

A fiktív cégek stróman ügyvezetőinek toborzását a cégláncolat irányítójának „bizalmi embere" végezte.

A hamis számlákat színlelt banki tranzakciókkal is leplezték, az átutalt összegek pedig készpénzben kerültek vissza a megrendelőkhöz.

A NAV munkatársai nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, és a bíróság három fő letartóztatásáról döntött.

A rajtaütésen 48 pénzügyi nyomozó és 40 bevetési járőr közös munkája valósult meg, valamint segítségükre volt Boo, az egyik kutya is.

A bűnszervezettel összefüggésben egymilliárd forintot meghaladó összegben zároltak ingatlanokat, gépjárműveket, követeléseket, valamint bankszámlákat, és nagy értékben foglaltak le készpénzt, arany ékszereket és karórákat a nyomozók.

A nyomozás üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmény miatt folyik.

Amennyiben a szervezet vezetőjének bűnössége beigazolódik, akár 20 év börtönre is számíthat.