Megszólalt a Wagner-vezér, először a lázadás óta

Jevgenyij Viktorovics Prigozsin, orosz oligarcha és Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli bizalmasa, "Putyin séfje"
(FILES) This video grab taken from a video posted on Telegram channel @concordgroup_official on March 3, 2023, shows Yevgeny Prigozhin, the chief of the Russian paramilitary group Wagner speaking to the camera from a rooftop at an undisclosed location. Prigozhin declared his fighters have "practically encircled" Bakhmut. Yevgeny Prigozhin, the head of the Wagner mercenary group, vowed on June 24, 2023 to "go to the end" to topple the Russian military leadership, whom he accused of launching strikes on his men, while the country's prosecutor general said he was under investigation for "armed rebellion". (Photo by @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel @concordgroup_official / AFP - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Jevgenyij Prigozsin egy hosszú hangüzenetben reagált az orosz vezetés szavaira a szombati eseményekkel kapcsolatban – először szólalt meg az elbukott lázadás óta. A Wagner-csoport vezetője szerint a csapatai hétvégi, Moszkva felé tartó menetelésének célja a vállalat megmentése volt, és nem az orosz kormány megdöntésére tett kísérlet.
Vágólapra másolva!

"Egy igazságtalanság miatt kezdtünk menetelésbe.

– mondta Prigozsin a 11 perces hangfelvételen, utalva az erőit ért állítólagos támadásra, amelyért az orosz hadsereget okolja.

A Wagner-vezér továbbá kijelentette, hogy

erői 780 kilométert tettek meg a Moszkva felé tartó menetelésük során délről.

Szerinte ha a Wagnerhez hasonló erők hajtották volna végre az első Ukrajna elleni támadást, akkor a „különleges katonai művelet" sokkal hamarabb véget ért volna.

Jevgenyij Prigozsin egy hosszú hangüzenetben reagált az orosz vezetés szavaira a szombati eseményekkel kapcsolatban Forrás: AFP/-

A Wagner-lázadás leállítása érdekében a hétvégén állítólag megkötött alku feltételeiről szólva Prigozsin azt mondta, hogy a csoport kategorikusan ellenezte a Wagner 2023. július 1-jei, a védelmi minisztériumba való beolvasztására vonatkozó döntést.

– tette hozzá. Emellett kiemelte, hogy a Wagner sajnálja, hogy az orosz légi közlekedést meg kellett bénítaniuk, és azért fordultak vissza, hogy elkerüljék az orosz katonák vérének kiontását.

Azt egyelőre semmilyen biztos forrás nem igazolta, hogy pontosan hol tartózkodik jelenleg a Wagner-csoport vezére, a hangfelvételen sem beszélt a hollétéről, ahogy arról sem, hogy miért Belaruszba indultak el.

Egyes források szerint ugyanakkor Minszk megkezdte a Wagner harcosainak elhelyezésére szolgáló táborok építését a Mahiljovi régióban, 200 kilométerre az ukrán határtól, ahol nyolcezer harcos számára állítanak fel tábort - írja a Magyar Nemzet.