Megölték egy kanadai szikh templom vezetőjét

rendőr, police, ruhát vett a tolvajnak
46033582 - toronto police service is the largest municipal police service in canada and third largest police force in canada. as seen on november 6, 2013 in toronto canada.
Vágólapra másolva!
Megölték egy kanadai szikh templom vezetőjét, aki az Indián belüli független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom egyik aktivistája volt, és akit emiatt köröztek is az indiai hatóságok - írta a The Guardian című brit lap kedden.
Vágólapra másolva!

A kanadai rendőrség tájékoztatása szerint a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg a 45 éves Hardip Szingh Nidzsar holttestét az autójában a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában vasárnap este.

Halálát lőtt sebek okozták.

Először nem hozták nyilvánosságra az áldozat nevét, de aztán mégis közölték annak reményében, hogy ez előmozdíthatja a nyomozást. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott a bűntény lehetséges indítékát illetően.

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

A kanadai Szikh Világszervezet szerint Hardip Szingh Nidzsarral "célzott lövések" végeztek. A szervezet úgy tudja, a kanadai hírszerzés tudott arról, hogy a férfit fenyegetik. A szervezet arra is utalt, hogy a közelmúltban

a szikh szeparatista mozgalom más fontos alakjai is gyilkosság áldozatai lettek, vagy legalábbis gyanús körülmények között haltak meg,

köztük Nagy-Britanniában Avtar Szingh Khanda és Pakisztánban Paramdzsit Szingh Pandzsvar.

A Khalisztán nevű szikh szeparatista állam eszméjét már az 1980-as években és az 1990-es évek elején is hirdették a szikh szeparatista mozgalmak a 30 milliós, 58 százalékban szikhek lakta Pandzsáb államban. A szeparatista törekvéseknek akkor több ezer halottja volt.

A címlapi kép illusztráció.