Küszöbön az atomháború? London után Washington is szegényített uránt adna az ukránoknak

Nukleáris, sugárzás, tábla,
PRIPYAT, UKRAINE - APRIL 09: (EDITOR'S NOTE: Image was created as an Equirectangular Panorama. Import image into a panoramic player to create an interactive 360 degree view.) A sign warning of radiation contamination stands near former apartment buildings on April 9, 2016 in Pripyat, Ukraine. Pripyat, built in the 1970s as a model Soviet city to house the workers and families of the Chernobyl nuclear power plant, now stands abandoned inside the Chernobyl Exclusion Zone, a restricted zone contaminated by radiation from the 1986 meltdown of reactor number four at the nearby Chernobyl plant in the world's worst civilian nuclear accident that spewed radiaoactive fallout across the globe. Authorities evacuated approximately 43,000 people from Pripyat in the days following the disaster and the city, with its high-rise apartment buildings, hospital, shops, schools, restaurants, cultural center and sports facilities, has remained a ghost-town ever since. The world will soon commemorate the 30th anniversary of the April 26, 1986 Chernobyl disaster. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság után az Egyesült Államok is szegényített uránt adna az ukrán hadseregnek. A szomszédunkban háború egyre jobban eszkalálódik, nő az atomháború veszélye. 
Vágólapra másolva!

Várhatóan szegényített uránt tartalmazó lövedékekkel látja el Ukrajnát az Egyesült Államok, miután hetekig tartó vita folyt arról, hogy hogyan szereljék fel a Washington által Kijevnek adott Abrams harckocsikat. A The Wall Street Journalnak egy tisztviselő elmondta, úgy tűnik, nincs komoly akadálya a lőszerek átadása jóváhagyásának.

A Pentagon szorgalmazta,

hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított Abrams harckocsikat szegényített uránból készült lövedékekkel szereljék fel, amelyeket az amerikai hadsereg rendszeresen használ, és amelyek igen hatékonyak az orosz harckocsik ellen.

A nagy sebességgel kilőtt lövedékek képesek távolról is áthatolni egy orosz harckocsi homlokpáncélzatán. Ez a lövedék úgy csapódik be, mint egy tehervonat. Nagyon hosszú és nagyon nagy a sűrűsége. Így nagy mennyiségű kinetikus energiát juttat az ellenséges páncélzat egy adott pontjára − mondta Scott Boston, a Rand Corporation védelmi elemzője, a hadsereg korábbi tüzérségi tisztje.

Az Index cikke szerint a javaslatot megvitatták a Fehér Házban, ahol egyes tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a lövedékek átadása miatt Washingtont olyan kritikák érhetik, hogy olyan fegyvert biztosít, amely egészségügyi és környezeti kockázatokkal járhat.

Egyre jobban eszkalálódik a háború Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Sean Gallup

Szörnyű következmények

A brit hadsereg évtizedek óta használ szegényített uránt a páncéltörő lövedékeiben. Az Egyesült Királyság nem lát semmi veszélyeset abban, hogy Ukrajnába szállítják és ott használják ezeket a lövedékeket – jelentette ki korábban az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Barbara Woodward, aki szerint ezeknek a lőszereknek semmi közük a nukleáris fegyverekhez. Woodward Vaszilij Nebenzja kijelentésére reagált, miután az orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Királyságot, hogy nem érdekli az ukrán nép sorsa, mivel a szegényített uránnal töltött lövedékek használata szörnyű következményekkel jár a környezetre és az emberi egészségre.

Azonban a szegényített urániumot tartalmazó lövedékek bevetése a Balkánon bizonyítottan komoly, hosszú távú egészségügyi problémákat okozott az átlag polgároknak. A statisztikák szerint több ezer olyan szerbiai lakos van, aki azt állítja, hogy a NATO bombái miatt lett rákos, amiért be is perelnék a NATO-t. A közülük többeket képviselő Szrgyan Alekszics ügyvéd elmondta, a belgrádi legfelsőbb bíróságon már több keresetet is átadtak, amelyben kártérítést követelnek az emberek. A NATO fejenként száz- és háromszázezer euró közötti összeget kellene, hogy fizessen nekik - írta korábban a Magyar Nemzet.

A szegényített urán veszélyeire hívta fel a figyelmet korábban a szerb egészségügyi miniszter is. Danica Grujicsics azt mondta, a Jugoszlávia elleni NATO-bombázások alkalmával nukleáris és vegyi háború zajlott. Kiemelte: a bombázást követően jelentősen nőtt a daganatos megbetegedések száma, a betegségek egyre agresszívabbak lettek.