Újra látogatható Julius Caesar megölésének helyszíne Rómában

Róma
Largo di Torre Argentina tér Rómában, régészeti lelőhely, itt ölték meg Julius Caesart.
Vágólapra másolva!
Keddtől látogatható az olasz főváros egyik legérdekesebb ókori műemlékegyüttese, ahol történelmi források szerint Kr. előtt 44-ben, március idusán leszúrták Julius Caesart.
Vágólapra másolva!

A belváros szívében található Largo di Torre Argentina tér közepén található régészeti lelőhelyről van szó, amely

az utóbbi években nem volt nyitva a nagyközönség előtt.

Az utcaszint alatti elhanyagolt területet kizárólag Róma egyik legnagyobb macskakolóniájának tagjai "látogathatták".

Largo di Torre Argentina tér Rómában, itt ölték meg Julius Caesart. Forrás: Wikipedia Commons

A terület az ókori Róma egyik legtöbbet kutatott részének számít, ahol a birodalom története végigkövethető a köztársaságkortól kezdve a császárkoron át egészen a középkorig.

Az 1920-as évek végéig épületek álltak a téren, ezek lebontása során kerültek elő a régészeti emlékek, többek között templomok maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája, amelynek tufakőből emelt talapzata is megmaradt.

Ókori források és a területet helyreállító régészek szerint ezen a helyen lett gyilkosság áldozata Julius Caesar, vagyis itt hangzott el a híres mondat, "Te is fiam, Brutus?", amellyel a római diktátor halála pillanatában kérdőre vonta fogadott fiát, aki csatlakozott az összeesküvőkhöz.

Más értelmezések szerint Julius Caesart nem pontosan itt, hanem a közelben szúrták le: egy római hagyományőrző csoport minden év március 15-én vagy a közeli villamosmegállóban, vagy a Forum Romanumon idézi fel Julius Caesar halálát.

- jelentette ki Miguel Gotor, a római polgármesteri hivatal kulturális tanácsnoka.

A régészeti terület restaurálása a Bulgari divatház finanszírozásával valósult meg, amely már több római műemlék megújítását támogatta.

A látogatás teljesen akadálymentes a kerekesszékesek, a vakok és gyengénlátók számára is. A belépés a rómaiaknak ingyenes, a máshonnan érkezőknek fejenként öt euróba kerül.