Történelmi sikert aratott a jobboldali AfD a türingiai választáson

election politics Horizontal
An election campaign poster from the far-right Alernative fuer Deutschland (AfD) reads: "We are the people!" in Zehdenick in the federal state of Brandenburg, eastern Germany, on August 28, 2019, ahead of state elections. - Germany is bracing on September 1, 2019 for potentially the first outright election victories of the far-right AfD party, in two states in the ex-communist east. Even strong vote results, coming 30 years after the fall of the Berlin Wall, would badly rattle Chancellor Angela Merkel's fragile coalition government. The anti-immigration Alternative for Germany has polled strongly in both Brandenburg and Saxony states, part of its eastern electoral heartland. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Áttörő sikert ért el a németországi Thüringiában tartott tartományi választásokon az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű radikális jobboldali ellenzéki párt, írta meg a Magyar Nemzet. A migrációt és a multikulturalizmust elutasító jobboldali ellenzéki párt első komolyabb sikerében az európai és német szankciós politika következetes ellenzése is nagy szerepet játszott.
Vágólapra másolva!

Először lesz járási vezető az Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje, a jobboldali német párt a Türingia tartománybeli Sonnebergben nyert helyi választást.

Az AfD politikusa, Robert Sesselmanna szavazatok 52,8 százalékát szerezte meg.

Tíz éve alatt az AfD-nek még nem sikerült ilyen szintű tisztséget megszereznie, markáns nézetei miatt ugyanis a többi németországi párt nem hajlandó vele együttműködni.

Az AfD jelenleg a kormánykoalícióval szembeni elégedetlenséghullámot igyekszik meglovagolni, kampányígéretei között a magas infláció és a bevándorlás leküzdése szerepel.

Az ellenzéki párt a kelet-németországi területeken egyre erősödik,országos támogatottsága 19-20 százalék körüli, és még kancellárjelöltet is tervez állítani a 2025-ös szövetségi választásokon.

Bár Sonneberg 57 000 lakosával és mintegy 48 000 szavazásra jogosult polgárával Németország egyik legkisebb kerülete,

a járási választást nagy figyelem övezte a kormány népszerűségének zuhanórepülése közepette.

Az AfD egyre nagyobb támogatottságának pedig minden bizonnyal köze van ahhoz, hogy a radikális jobboldali párt – miközben egyértelműen elítélte Oroszország Ukrajna elleni agressziójáthatározottan ellenzi a Moszkvával szemben kivetett, de a német lakosságot is sújtó uniós szankciókat.