Gránátok és rakétavetők - begyűjtik a fegyvereket a szerb hatóságok

fegyverek szerbiában
Serbian President Aleksandar Vucic (C) looks at weapons confiscated in the latest government disarmament action at a police depot near Smederevo, some 40km south of the capital Belgrade, on May 14, 2023, following back-to-back mass shootings in the Balkan country two weeks ago. Serbian President Aleksandar Vucic announced on May 14, 2023 that around 13,500 weapons and mine-explosive devices had been collected, of which around 1,750 were hand grenades, bombs and mortars. Serbia has the highest level of gun ownership in Europe, with roughly 39 out of 100 people owning firearms, according to the Small Arms Survey research group. (Photo by OLIVER BUNIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A hatóságok Szerbiában egy hónapos amnesztiát hirdettek, hogy azok, akik nem regisztrált fegyverrel rendelkeznek átadhassák a hatóságoknak. Aki ennek nem tesz eleget, az börtönbüntetésre számíthat. Eddig több mint 13 500 fegyvert adtak át a hatóságoknak, köztük kézigránátokat, automata fegyvereket és páncéltörő rakétavetőket is - írja a breitbart.com
Vágólapra másolva!

Szerbia azután döntött így, miután az országban a közelmúltban két tömeges lövöldözés is történt.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt 2023. május 3-án egy iskolai lövöldözés volt Belgrádban, ahol egy hetedik osztályos diák volt az elkövető. A lövöldözésben nyolc diák meghalt és egy biztonsági őr is az áldozatok között volt.

Nem sokkal ezt követően újabb fegyveres mészárlás történt Szerbiában, amikor egy fegyveres Mladenovac városában egy autóból nyitott tüzet egy iskolaudvarban összegyűlt fiatalokra. A tragédiában nyolcan meghaltak, tizenhárman pedig megsebesültek.

Halálos lövöldözés öt áldozatát temetik a Belgrádtól mintegy 50 kilométere délre fekvő Mladenovac közelében lévő faluban Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Aleksander Vučić elnök elmondta, hogy az összegyűjtött fegyverek körülbelül felét illegálisan tartották,

míg a másik fele regisztrált fegyver. Hozzátette, hogy a fegyvereket a szerbiai fegyver- és lőszergyárakba szállítják, és a fegyveres erők fogják azokat felhasználni.

- mondta az amnesztia utáni időszakról az elnök.

Becslések szerint Szerbia az egy főre jutó fegyverek tekintetében Európa első számú országai közé tartozik.

Sok fegyver az 1990-es évek háborúiból maradt vissza, és azokat illegálisan tartják.

A lövöldözések óta két tiltakozó felvonulás is volt Belgrádban, ahol több tízezer ember gyűlt össze, követelve a kormány minisztereinek lemondását.