Megszavazták a felelős adósságlimit-megállapodást, amely megállítja Joe Bidenék meggondolatlan költekezését Amerikában

BIDEN, Joe
Washington, 2023. február 8. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelő beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
A republikánusok készen állnak arra, hogy nagy és következetes változásokat hozzanak Washingtonban - jelentette be Kevin McCarthy a kongresszus képviselőházi elnöke a Twitteren. McCarthy szombat este bejelentette, hogy megszavazták a felelős adósságlimit-megállapodást. Az elnök kifejtette, hogy ennek célja, hogy megállítsák a demokraták meggondolatlan költekezését, és visszaszerezzék az el nem költött COVID-alapokat, megakadályozzák Biden új adóterveit és még sok minden mást is.
Vágólapra másolva!

Kevin McCarthy képviselőházi elnök és Joe Biden elnök megállapodott az adósságplafon emeléséről. A Breitbart beszámolója szerint az előzetes megállapodás, amely az adósságplafon emelését tartalmazza nagyjából a következő két évre, napokig tartó feszült tárgyalások után született meg. McCarthy rövid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

a megállapodás "méltó az amerikai néphez".

- mondta McCarthy.

Kifogyhat a készpénzből az USA

A McCarthy és az elnök közötti megállapodásra egy nappal azután került sor, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy

az Egyesült Államoknak június 5-én elfogy a készpénze az összes pénzügyi kötelezettségének teljesítéséhez, és hogy ha addig nem kezelik az adósságlimitet, annak katasztrofális gazdasági következményei lesznek.

A Breitbart arra is emlékeztet, hogy áprilisban McCarthy vezetésével a képviselőház republikánus képviselői olyan megállapodást fogadtak el, amely az adósságlimit jövő évi megemeléséről szólt, cserébe drasztikus kiadáscsökkentéseket hajtanak végre, amellyel

a következő tíz év során becslések szerint 4,8 billió dollárt takarítanának meg.

A törvényjavaslat tartalmazta a jóléti juttatásban részesülőkre vonatkozó munkakövetelmények kiterjesztését, a COVID-ra elkülönített, el nem költött pénzek visszavételét, a reformok engedélyezését, Biden diákhitel-mentőcsomagjának megakadályozását és még sok mást. Ez az új megállapodás, bár az adósságlimitet magasabbra emeli, mint a képviselőházi GOP eredeti törvényjavaslata, várhatóan megőrzi a republikánusok által kívánt kiadáscsökkentések egy részét.

Elfogadása jelentős győzelmet jelentene a képviselőház republikánusai számára, akiknek egy demokrata elnökkel és egy demokrata irányítású szenátussal kell tárgyalniuk, és akiknek több mint egy évtizede nem sikerült hatékonyan kihasználniuk az adósságplafont, hogy érdemi engedményeket érjenek el.

Joe Biden reagált

Az elnök szombat este közleményben kezdte el kezelni a várakozásokat, mondván, hogy bár a "megállapodás megvédi az én tevékenységem és a kongresszusi demokraták legfontosabb prioritásait és törvényhozási eredményeit", "kompromisszum", ami azt jelenti, hogy "nem mindenki kapja meg, amit akar".

A republikánus képviselőházi konferencia által terjesztett és a Breitbart News birtokába jutott dokumentum szerint

a megállapodás tartalmazza a nem védelmi célú diszkrecionális kiadások 2022-es költségvetési évre történő visszavezetését és a kiadások növekedésének egyszázalékos korlátozását a következő hat évben.

Forrás: Breitbart

A dokumentum kizárja az adóemeléseket, és "jelentős reformot" hajt végre a Nemzeti Környezetpolitikai Törvényben, valamint visszavonja az új IRS-ügynökök számára elkülönített finanszírozást és a COVID-hoz kapcsolódó "Globális Egészségügyi Alapból" származó 400 millió dollárt.