Négy embert lőtt agyon egy férfi a tunéziai zsinagóga előtt, egyikük egy rendőr volt

Jewish people complete pilgrimage to Tunisia's El-Ghriba synagogue 2023,Jew,Judaism,May,pilgrim,Pilgrimage,Religion,Tunis,Tunisia Horizontal
DJERBA ISLAND, TUNISIA - MAY 09: Tunisian Forces take measures around the area where Jews from Tunisia and from different countries of the world complete the annual Jewish pilgrimage to the El Ghriba Synagogue, which is considered one of the oldest Jewish places of worship in Africa and has a history of approximately 2400 years in Djerba Island, Tunisia on May 09, 2023. Tasnim Nasri / Anadolu Agency (Photo by Tasnim Nasri / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megölt egy rendőrt, egy biztonsági őrt és két hívőt Tunéziában egy fegyveres támadó Dzserba szigetének zsinagógája előtt - közölte szerdára virradóra az észak-afrikai ország belügyminisztériuma.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint a támadóval végeztek.

Úgy tudni, hogy a támadó, aki a Nemzeti Gárda tagja, először megölte egy kollégáját a kikötőben, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imaház előtt.

A támadót végül a biztonságiak lőtték le.

Rendőrök a zsinagóga előtt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Tasnim Nasri

A halottakon kívül négy hívő és hat biztonsági őr megsebesült, az egyik őr később belehalt sérüléseibe a TAP tunéziai hírügynökség jelentése szerint.

Nem sokkal korábban szemtanúk és a Mosaique FM rádió számolt be lövésekről a tunéziai partok közelében található szigeten, amelyen Afrika egyik legrégibb zsinagógája található.

Izraeli sajtójelentések szerint mintegy ezren tartózkodtak az imaházban a támadás idején.

A megölt hívők közül az egyik tunéziai, a másik francia-tunéziai állampolgár.

A napokban zajlik az évente megrendezett el-greibai zarándoklat, amely a többségében Dzserbában élő, 1800, zsidó vallású tunéziai egyik legfontosabb hagyománya. A helybélieken kívül Izraelből és Európából is zsidók százai látogatnak a szigetre.

Az eseményt szoros biztonsági intézkedések mellett tartják, tekintettel arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szélsőségesei 2002-ben merényletet követtek el a zsinagóga ellen egy robbanószerrel megpakolt teherautóval. A terrortámadásban 21 külföldi turista vesztette életét.