Kivégzett rendőrök, dugóhúzóval kitépett izmok: a Köpcös fiainak sosem látott vérengzése Mexikóban

Maxikó
Members of the National Guard patrol a street in Culiacan, Sinaloa state, Mexico, on October 18, 2019. - Mexico's president faced a firestorm of criticism Friday as his security forces confirmed they arrested kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman's son, then released him when his cartel responded with an all-out gun battle. (Photo by ALFREDO ESTRELLA / AFP)
Vágólapra másolva!
El Chapo – vagyis Joaquín Guzmán, a Köpcös, a világ talán legismertebb drogkereskedője, a hírhedt mexikói Sinaloa-kartell feje – jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban. Mindeközben fiai, a „Los Chapitos", azaz a „kis Köpcösök” minden eddiginél jövedelmezőbb drogbirodalmat építettek újra, elárasztották Amerikát a heroinnál 50-szer erősebb szintetikus szerrel, a fentanillal – egyeduralmukat pedig gátlástalan megvesztegetésekkel, sosem látott brutális leszámolásokkal, kivégzésekkel, utcai háborúkkal alapozták meg.
Vágólapra másolva!

Míg a Köpcös évtizedeken át szabadon építette drogbirodalmát, fiai – ahogyan akkoriban nevezték őket: „a narkó kölykök" – többnyire csak a közösségi médiában mutatkoztak, fényűző körülmények között. Luxusautókkal, házitigrisekkel, arany AK-47-es gépkarabélyokkal fotózgatták magukat. Edgar, Ivan, Jesús Alfredo, ifjabb Joaquín és Ovidio közül ma már négyen élnek csak: Edgar 2008-ban meghalt egy, a kartellen belül kitört fegyveres összecsapás során.

Joaquin Guzman Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A „narkó kölykök" akcióba lendülnek

Mióta apjuk, a kartell alapítója és feje - többszöri szökések után - úgy tűnik, már élete végéig szuperbiztonságos börtönben marad, a fiúknak újjá kellett építeniük a vezető nélkül maradt Sinaloa-kartellt. Miután a Köpcöst elfogták, lakóhelyének közelében számos hivatalnok, rendőr és rendőri vezető tűnt el nyomtalanul, többeket brutálisan, fényes nappal gyilkoltak meg.

Ez a bosszúhadjárat jelentette azt, hogy megérkezett az „új erő": a főnök négy fia.

A „Los Chapitos", azaz „a kis Köpcösök" a legidősebb fiú, Ivan vezetésével már nem a több tonna kokain terítésén fáradozott, mint Joaquín Guzmán, hanem piacra dobtak egy új, minden addiginál fertőzőbb és veszélyesebb szintetikus drogcsaládot, a fentanilt.

Ez, a heroinnál 50-szer erősebb szintetikus opioid egyből a kábítószerellenes harc célkeresztjébe állította őket.

A „Los Chapitos" titkos droglaboratóriumok hálózatát építette ki, és felpörgette a Kínából származó, a szerek előállításához szükséges úgynevezett prekurzor vegyi anyagok csempészetét. A kartell 800 dollár értékű prekurzor vegyi anyagból előállított fentaniltablettákon vagy -poron akár 640 ezer dolláros nyereséget is képes kitermelni. Egy New York déli körzetében áprilisban benyújtott vádirat szerint

ebből a csillagászati nyereségből finanszírozták a fivérek a politikusok, a rendőrök megvesztegetését - illetve az érdekeik mentén „dolgozó" sicariók, azaz bérgyilkosok hadseregét.

Töltényhüvelyek a Sinaloa államban lévő Culiacanban, a kartell fegyvereseinek és a mexikói biztonsági erők összecsapása után Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A Reuters munkatársának Sinaloa-kartell-ügynökök arról beszéltek: a drogszervezetben korábban kihallgatás után öltek, de az „új generáció" már öl, és csak azután kérdez... A négy fiú a kartellen belül hamar rendezte a sorokat, miután kezdetekkor összetűzésbe keveredtek Joaquín Guzmán egykori jobbkezével, Dámaso Lópezzel.

Vérengzés és piszkos üzlet a mexikói elnök „támogatásával"

A Guzmán-fiúk felemelkedése amerikai és mexikói tisztviselők szerint egybeesett azzal az időszakkal, amikor López Obrador mexikói elnök bevezette az „abrazos, no balazos", azaz a „golyó helyett ölelés" elvét követő, elődeinél jóval megengedőbb kábítószer-ellenes politikáját.

A stratégia nem vált be. A nemrég nyilvánosságra hozott vádiratok egyike részletezi a „Los Chapitos" által elkövetett szörnyű erőszakos cselekményeket: csatlósaik állítólag még 2017 elején elrabolták a szövetségi főügyészi hivatal két tisztviselőjét,

az egyiknek dugóhúzóval tépték ki az izmait, majd chilit tettek a nyílt sebekbe és az orrába is. A vádiratokban azt is írják: Ivan és Jesús Alfredo néhány ellenségét felfalatta a háziállatként tartott tigrisekkel.

A mexikói hadsereg is meghátrált a Guzmán-fiúk előtt

A mexikói hadsereg 2019 októberében fogta el először Ovidio Guzmánt, Culiacánban. Ekkor, visszaemlékezések szerint több száz felfegyverzett bandatag rohant a helyszínre és nyitott tüzet a kormánycsapatokra, hogy kiszabadítsák a drogbárót. Elbarikádozták magukat, hogy a katonákat csapdába ejtsék; emellett katonákat raboltak el, családjaikat fenyegették, otthonaikat körülvették. A bekerített mexikói csapatok a már őrizetükben lévő Ovidión keresztül, telefonon próbálták leállítani Ivant és a felfegyverzett bandát:

Ovidio Guzman elfogása Forrás: AFP/Ho

Ivan azonban nem állította meg a drogkartell hadseregét. Órákkal később, amikor Culiacán már háborús övezetre hasonlított és a véres jelenetek a világ minden részére eljutottak,

a mexikói elnök utasította a hadsereget, hogy engedjék szabadon Ovidio Guzmánt.

A fivérek számára ez mérföldkő volt:

Mexikó hadserege, az ország elnöke a világ nyilvánossága előtt meghajolt előttük.

Nem bízták a véletlenre

A hadsereg Ovidio Guzmán elleni következő akciójáról már nem tájékoztatták részleteiben Obradort - talán ennek is köszönhető, hogy sikerrel jártak. A hajnali támadás során katonák százai vették körül Ovidio Guzmán sinaloai otthonát, egy helikopterről is lőtték a célpontokat. A kartell fegyveresei ekkor is ámokfutásba kezdtek, autókat gyújtottak fel, utakat zártak el, még utasszállító repülőgépekre is lövöldöztek és kikényszerítették Culiacán repülőterének bezárását.

A HÁBORÚNAK 29 HALÁLOS ÁLDOZATA VOLT, KÖZTÜK A FEGYVERES ERŐK 10 TAGJA.

Ovidio Guzmánt végül elfogták, katonai helikopterrel szállították el Sinaloából. Jelenleg egy szigorúan őrzött börtön lakója Mexikóváros közelében.

A fentanil pedig megállíthatatlanul terjed Észak-Amerika felé.