Agresszív gólya tartja rettegésben egy szlovákiai falu lakóit

fehér gólya, Ciconia ciconia
Fehér gólya (Ciconia ciconia.) A kórház betege.
Vágólapra másolva!
Rettegésben tartja egy gólya a szlovákiai Felsőcsernyén lakóit: az agresszív madár már több ezer eurós kárt okozott a helyiek autóiban - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

A természetvédők azzal magyarázzák a gólya támadásokat, hogy az állat a kocsik üvegén és karosszériáján megjelenő saját tükörképét sólyomnak látja, és azt próbálja elijeszteni. Ez a reakció leginkább akkor jellemző a madárra, amikor a tojásain ül, és védi a területét az idegen gólyákkal szemben, nehogy azok elcsenjék a táplálékát.

- nyilatkozta az egyik helyi károsult. A gólya kártékonysága nagy fejtörést okoz a helyieknek: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legtöbb kötelező biztosítás nem fedezi az agresszív madár okozta károkat.

A kép illusztráció! Forrás: https://www.facebook.com/vadmadarkorhaz/photos/972932929411519

Az egyik kárt 5 ezer euróra, vagyis közel 1,9 millió forintra becsülték, ugyanis az egész autót újra kell fényeztetnie, ráadásul hiába fizetett eddig kiegészítő biztosítást is, elutasították a keresetét, így fellebbezett.

A természetvédők azt tanácsolják az embereknek, hogy parkoljanak garázsban, vagy ha erre nincs lehetőségük, matt színű ponyvával fedjék le az autójukat. A helyiek abban bíznak, hogy ha hamarosan kikelnek a fiókái, akkor az élelem utáni kutatás lefoglalja majd.