Rengetegen haltak meg a Mocha ciklon miatt

ciklon, vihar, trópusi, pusztítás, Mianmar, pusztító, Banglades, Bengáli öböl, Mocha
People cross a broken bridge at the Khaung Dote Khar Rohingya refugee camp in Sittwe, on May 15, 2023, after cyclone Mocha made a landfall. (Photo by Sai Aung MAIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó helyi hatóságok két körzetből, Bu Mából és a szomszédos Kaung Doke Karból 17 és 24 halottról számoltak be. A mianmari állami média hétfőn három halottról adott hírt és azt közölte, hogy a ciklon által sújtott Szitve kikötővárosba látogatott Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője is.
Vágólapra másolva!

A Partners nevű, amerikai székhelyű segélyszervezet szerint számos rohingja is meghalt, a szervezet Twitteren videofelvételt is közzétett a mianmari muszlim kisebbség lakta térségben keletkezett károkról.

Emberek mennek át egy törött hídon a Khaung Dote Khar rohingja menekülttáborban május 15-én, miután a Mocha ciklon elérte a szárazföldet. Forrás: AFP/Sai Aung Main

A Myanmar Now nevű független hírportál úgy tudja, 22 rohingja vesztette életét.

A környéken élők a sajtóval azt közölték, akár 400 is lehet a halottak száma, a juntával szemben álló mianmari árnyékkormány szerint az áldozatok zöme rohingja.

A Mocha vasárnap ért partot Bangladesnél és Mianmarnál. A hatóságok előzőleg összesen körülbelül 400 ezer embert telepítettek ki a két ország veszélyeztetett térségéből.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala felhívta a figyelmet arra, hogy már a ciklon okozta pusztítás előtt is mintegy hatmillióan szorultak humanitárius segítségre a térségben.