Durva korrupciós ügy a NATO főtitkárhelyettesének családjában

Mircea Geoana, korrupció
Vágólapra másolva!
Mircea Geoana, a NATO román főtitkárhelyettese is megszólalt, miután sógorát, a romániai Eximbank volt vezérét hat év börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint ugyanebben a bűnvádi perben jogerősen hét év, négy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti legfelsőbb bíróság Sebastian Vladescu volt pénzügyminisztert.
Vágólapra másolva!

− mondta Mircea Geoana az ítélettel kapcsolatban. Hozzátette: feleségével továbbra is az unokáik mellett lesznek, és a családnak felajánlják a szükséges támogatást ezekben a nehéz időkben. Geoana lánytestvérének férjét, Mircea Costeát a rendőrség keresi, sajtóinformációk szerint az egykori bankigazgató nem tartózkodik az országban.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) csúszópénz elfogadása és befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a Sebastian Vladescu exminiszter ellen egy vasúti szakaszok felújításával kapcsolatos szerződés ügyében.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint alapfokon nyolc és fél éves szabadságvesztést róttak ki a volt tárcavezetőre, a legfelsőbb bíróság öttagú testülete azonban elévülés miatt ejtette a befolyással üzérkedés vádját, és hét év és négy hónap börtönre módosította a büntetést.

A DNA 2019 végén állította bíróság elé Vladescut, Costeát és a többi vádlottat. Ezzel egy időben bűnvádi per indult a Swietelsky–Wiebe–Takenaka osztrák konzorcium képviselője, Josef Hornegger ellen, aki beismerte, hogy megvesztegetett több román kormányzati tisztségviselőt, köztük Vladescut is. Az osztrák üzletember vádalkut kötött a DNA-val, a bukaresti törvényszék pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte.