Eltűnt két hegymászó Alaszkában, lavina sodorhatta el őket

Alaska Range seen from K'esugi Ridge Trail, Denali State Park, Matanuska-Susitna Borough, Southcentral Alaska, Alaska, USA Color Image Travel Destinations Travel Outdoors Day No People Clear Sky Snowcapped Denali State Park Matanuska-Susitna Borough South
Alaska Range seen from K'esugi Ridge Trail, Denali State Park, Matanuska-Susitna Borough, Southcentral Alaska, Alaska, United States of America, North America (Photo by Jan Miracky / Robert Harding RF / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok nagyszabású légi és földi mentőakciót indítottak, miután két hegymászó eltűnt a Denali Nemzeti Parkban, a Ruth gleccser környékén, az Egyesült Államok Alaszka államában.
Vágólapra másolva!

A 34 éves Eli Michel és a 32 éves Nafiun Awal utoljára előző héten pénteken adtak hírt magukról, akkor egy műhöldas telefon segítségével tájékoztatták egy barátaikat, hogy merre terveznek mászni a következő napokban - írja a Fox News.

Vasárnap miután már nem halottak többet felőlük, a barátaik jelentették az esetet a hegyimentőknek, akik

megtalálták a hegymászók őrizetlenül hagyott sátrát és a tervezett útvonaluk egyik alacsonyan fekvő részéhez vezető sínyomokat, ahol a hegymászók sílécei is hevertek.

A Denali Nemzeti Park és a természetvédelmi terület egy része az Egyesült Államok Alaszka államában Forrás: robertharding via AFP/Jan Miracky/Jan Miracky

Ezeket valószínűleg akkor hagytak hátra, amikor a jelek szerint a mászáshoz hegymászófelszerelésre váltottak. Bakancsnyomaik egy nemrég lezúdult lavinához vezettek, ahol megszakadtak.

A hegyimentők ezután jelentették az eltűnésüket és hétfőn megkezdődött a keresésükre indított mentőakció.

A keresést nehezíti a további lavinák veszélye, valamint a hasadékos és nehéz terep. A mentőegységek jelenleg a két férfi tervezett útvonalának alsó felére összpontosítanak, valószínűleg lavina sodorhatta el őket.