Ennyit a szankciókról: brutálisan szárnyal az orosz olajexport

Putyin, oroszország, orosz, elnök, Vlagyimir Putyin
Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting via a video link at the Kremlin in Moscow on May 15, 2023. (Photo by Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz olajexport áprilisban 14 hónapos csúcsot ért el, amelynek oroszlánrésze a nyugati szankciók közepette az ázsiai piacokra irányult ─ jelentette kedden a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).
Vágólapra másolva!

Az orosz nyersolajszállítások napi 50 ezer hordóval (bpd) 8,3 millió bpd-re nőttek a múlt hónapban. A jelentés arra utal, hogy a tervezett orosz olajkitermelés-csökkentés nem valósult meg.

Oroszország olajkereskedelmi bevétele 1,7 milliárd dollárral nőtt, és áprilisban elérte a 15 milliárd dollárt az IEA szerint. A nyersolajszállítások csaknem 80 százaléka Kínába és Indiába áramlott.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin (Fotó: Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP) Forrás: AFP/Pavel Byrkin

A növekvő exportot egyes szakértők a sikeres orosz politikának tekintik, amelynek célja a szállítások átirányítása új vevőkhöz, miután az EU és a G7-országok kitiltották az orosz kőolajat és a kőolajtermékeket a piacaikról.

A nyugati szankciók a globális energiapiac eddigi legnagyobb mértékű átrendeződését eredményezték, mivel Oroszország az elmúlt egy évben olajának nagy részét Ázsiába irányította át.

─ állítja az IEA.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes korábban elárulta, hogy Moszkva idén az EU-ból származó olaj- és kőolajtermék-exportjának több mint 60%-át Ázsiába irányítja át. A tisztségviselő szerint a korábban az EU-ba szánt 220 millió tonna nyersolajból és finomított termékekből 140 millió tonnát Ázsiába irányít át Oroszország.

─ áll a jelentésben.