A német baloldalnak is jutott a guruló dollárokból

politics Horizontal PORTRAIT-AMERICAN SHOT
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Az egyik radikális német „zöld" aktivista csoport, a Letzte Generation (Utolsó nemzedék) tagjai ellen zajló nyomozás a magyarországi dollárbaloldal amerikai finanszírozásához hasonló botrányra derített fényt - írja a Magyar Nemzet. A német hatóságok bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják a klímaharcosokat, akik több hasonló csoporttal együtt dollármilliókat kaptak a Climate Emergency Fund nevű, tengeren túli mozgalmáralapítványtól.
Vágólapra másolva!

A portál összefoglalója szerint hatalmas botrány robbant ki Németországban, ami újabb bizonyítékokkal szolgál arra, hogy

szoros kapcsolat van egyes amerikai globalista szervezetek és az európai militáns baloldali „zöld" mozgalmak között.

A magyarországi dollárbaloldal külföldről – jórészt Amerikából, Soros György által – finanszírozott kampányához kísértetiesen hasonló eset körvonalazódik a szövetségi köztársaságban. Ez azért is pikáns, mert a német kormánykoalíció egyik pártja éppen a Zöldek, amelytől nem áll távol a Letzte Generation, vagyis az Utolsó nemzedék nevű radikális klímaaktivista csoportosulás, akik ellen a Bajor Állami Bűnügyi Rendőrség országos razziát hajtott végre egy nyomozati eljárás részeként. A Welt magazin internetes portáljának beszámolója szerint

a hatóságok hét szövetségi államban összesen 15 objektumot kutattak át. Ezen túlmenően számlákat koboztak el és vagyontárgyakat is lefoglaltak.

Bűnszervezet és „zöld" radikalizmus

A rendőrségi razzia hátterében a legfőbb ügyészség nyomozása áll, amely összesen hét, 22 és 38 év közötti gyanúsított ellen irányul bűnszervezet alapítása vagy támogatása miatt. Köztük van a szervezet szóvivője, Carla Hinrichs is. Az ügyészség szerint az eljárás 2022 közepe óta érkezett számos lakossági büntetőfeljelentés miatt indult. A rendőrségi szóvivő arról is tájékoztatott, hogy az ügyész utasítására elkobozták és lekapcsolták a csoport internetes honlapját.

Sokba kerülnek az aktivisták

A Welt információi szerint a bankszámlazárolás komoly problémákat okozhat az Utolsó nemzedéknek. A közelmúltban a csoport anyagi helyzete feszült volt. Az a gyakorlat, hogy aktivistákat alkalmaznak fizetett szerepkörökben, újabban már szünetel, és fontolóra vették az alkalmazottak részmunkaidős foglalkoztatását. Az aktivisták számos szállást béreltek a berlini tüntetéssorozat idején, ami magas költségekkel járt. A Magyar Nemzet arról is ír, hogy a múlt héten a szervezet adományozási felhívást tett közzé a Twitteren. Eszerint szeptemberig mintegy 800 ezer euróra lenne szükségük.

A klímaaktivistákat konkrétan azzal gyanúsítják, hogy adománygyűjtő kampányt szerveztek a weboldalukon az Utolsó nemzedék további bűncselekményeinek finanszírozására, és ezzel legalább 1,4 millió euróhoz jutottak.

Leleplezték az amerikai finanszírozást

A Welt cikke szerint a nyomozások első ízben derítettek fényt az Utolsó nemzedék teljes pénzügyi hátterére. Az év elején a csoport egy úgynevezett átláthatósági jelentést tett közzé. Ez azonban nem tartalmazta a pénzek konkrét részletezését, amit az amerikai Climate Emergency Fund (Klíma Vészhelyzet Alap) nevű szervezet egy másik egyesületen keresztül fizetett ki az Utolsó nemzedék aktivistáinak. Saját bevallása szerint

a Climate Emergency Fund csak 2022-ben több mint 3,5 millió dollárral finanszírozott különböző klímavédő csoportokat.

Az egyik legnagyobb díjazott az Utolsó nemzedék volt.

– közölte a Welt, de neveket nem említett.

Hillary Clintonék is pénzelik a német zöldeket támogató amerikai szervezetet

A brit Observer internetes oldalán azonban a közelmúltban megjelent egy nagyobb írás, amely olyan hírességeket sorol fel, akik jelentős pénzekkel támogatják a Climate Emergency Fundot. Itt rögtön egy nagy névre lehet bukkanni, ugyanis a cikk szerint Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és 2016-os elnökjelölt, valamint a Demokrata Nemzeti Bizottság egykori elnöke, Howard Dean által 2017-ben alapított szervezet jótékonysági ága, az Onward Together Foundation 2022-ben a német radikális aktivistákat is pénzelő klímavédő alapítvány adományozójaként szerepel. Clinton egyébként februárban bejelentette egy 50 millió dolláros alap létrehozását is a nők támogatására a klímaváltozás elleni küzdelemben, együttműködve az Önfoglalkoztató Női Szövetséggel. De olyan népszerű színészek is ott vannak a klímavédő amerikai alapítvány finanszírozói között, mint Jeremy Strong, akit a csoport „kiválasztott szponzor hírességnek" nevez. A Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas művész legismertebb szerepe Kendall Roy, az HBO Utódlás című televíziós sorozatában. Strong tavaly felkerült a Time magazinnak a világ száz legbefolyásosabb emberét tartalmazó listájára. A színész három, az alap által támogatott csoportot is finanszíroz: az Action on Climate Emergency, a Declare Emergency és az Elected Officials to Protect America korábban arra próbálta rávenni Joe Biden elnököt, hogy hirdesse ki az országos éghajlati vészhelyzetet. Egy másik híresség, Adam McKay nemcsak támogatója a Climate Emergency Fundnak, hanem az igazgatótanács tagja is.

A nagy sikert aratott Ne nézz fel! című film rendezője 2022 szeptemberében négymillió dollárt ajánlott fel az alapnak, ami az eddigi legnagyobb személyes adomány.

– méltatta McKay akkori nyilatkozatában az alapítványt.

– fogalmazott a producer, egyértelművé téve, hogy maga is híve a „zöld" radikaliznusnak.

A német belügyminiszter szerint átlépték a vörös vonalat

Ezek után visszatérve Németországba a Letzte Generationhoz, érdemes felidézni a Welt cikkében ismertetett 2023-as tervüket. A szervezet ugyanis bejelentette, hogy tiltakozó akcióinak fókuszát augusztustól Bajorországra irányítják. A radikális zöldaktivista mozgalom társalapítója, Henning Jeschke egy belső információs vonalon közölt felhívásában arról beszélt, hogy Bajorországban az elutasítás és a szokásokhoz való ragaszkodás még mindig különösen erős.

A szervezet célja az, hogy utcai blokádokkal dilemma elé állítsák a bajor tartományi választásra készülő pártokat: vagy a politikusoknak kell engedniük, vagy a hatóságok kénytelenek lesznek több száz tüntetőt előállítani.

A rendőrségi rajtaütést élesen bírálta több zöldszervezet is, az Utolsó nemzedék kifejezetten támadólag lépett fel a Twitteren közzétett bejegyzésében azt kérdezve, hogy

Martin Kaiser, a Greenpeace igazgatótanácsának tagja „teljesen aránytalannak" nevezte a házkutatásokat. Szerinte az aggódó embereket kriminalizálják, „miközben továbbra is figyelmen kívül hagyják az éghajlati célokat, és támogatják a fosszilis kizsákmányolást". A szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser viszont határozottan kiállt a hatóságok mellett és védelmébe vette a razziát végrehajtó rendőrséget.

– nyilatkozta Faeser, a Funke médiacsoport munkatársának. A miniszterasszony hangsúlyozta, a törvényes tiltakozások mindig akkor érnek véget, ha bűncselekményt követnek el és mások jogait megsértik.

– jelentette ki az SPD politikusa.

Joe Biden és Hillay Clinton Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wilson

Faeser határozott kiállása azért is érdekes, mert a klímaátmenet kérdéskörében jelentős véleménykülönbségek voltak eddig is a szociáldemokraták, a szabad demokraták és a militáns Zöldek között. Igaz, hogy ezúttal nem környezetvédelmi szakmai vita áll fent, hanem egy pénzügyi, büntetőjogi botrány bontakozott ki, de a radikális zöldlobbi erejét mutatja a mögöttük álló amerikai hálózat és az onnan érkező dollármilliók is.

Úgy látszik tehát, hogy nem csak a hazai baloldalhoz gurulnak a dollárok a tengeren túlról, és az is egyértelmű, hogy az amerikai finanszírozók nálunk és Németországban is a saját érdekeiknek megfelelő politizálást, vagy akár militáns aktivizmust várnak el a pénzükért.