Manfred Weber kínos bukása: évekig támadta Magyarországot, most már kerítést építene

WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, beszédet mond a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Évekig támadta Magyarországot Manfred Weber, mert megvédte Európát a migránsoktól, most váratlanul elismerte, hasznosak lehetnek a kerítések. Persze, most sem a magyar kerítést dicsérte.
Vágólapra másolva!

- mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a jobboldali olasz kormány politikáját méltatta a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban. Manfred Weber szerint az Európai Unió újabb nagy migrációs válsággal áll szemben. Kijelentette, az EPP teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben, és hogy a téma elsőrendűvé váljon az európai politikában. Úgy vélte, az EU-ban közös akciótervre van szükség, de sem az Európai Bizottság, sem egyes tagállamok „nem követnek tudatos magatartást, nem figyelnek, nem cselekednek a komoly probléma ellenére".

Weber újabb szánalmas fordulatra készül? Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Manfred Weber megszólalása érdekes fordulat: az Európai Néppárt vezetői ugyanis éveken keresztül támadták Magyarországot a kerítés miatt.

Néhány héttel ezelőtt hasonlóan nyilatkozott Ursula von der Leyen is, mint most Weber. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon reagált.

Emlékezetes, hogy 2015-ben az akkori német kormánypártok milyen élesen támadták Magyarországot a kerítés miatt. Manfred Weber sem tett semmit azért, hogy az Európai Unió legalább részben megtérítse Magyarországnak a kerítés költségeit - miközben a bolgár kerítést támogatta.

Sőt, 2017-ben Weber azt követelte, hogy Magyarország a kötelező kvóta alapján vegyen át migránsokat.

"Magyarországnak el kell ismernie, hogy a „szolidaritás nem egyirányú utca" és fontos, hogy Orbán Viktor elismerje, mennyire szükséges az EU-országok közötti szolidaritás" - mondta Weber cinikusan, miközben az EU semmilyen szolidaritást nem vállalt Magyarországgal. Brüsszel akkor 120 ezer migránst akart áttelepíteni Görögországból és Olaszországból, többek között Magyarországra.