Vegyifegyvert vethetett be Ukrajna

Ukrajna, Zaporizzsja, háború, orosz-ukrán háború, Oroszország, ágyú, tüzérség, tarack
Zaporizzsja, 2023. március 3. Ukrán tüzérek FH70-es tarackkal lövik az orosz állásokat a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja környékén 2023. március 2-án. MTI/EPA/STR
Vágólapra másolva!
Vegyifegyvert vethetett be drónról az ukrán hadsereg "Zaporizzsja irányában", egy orosz katona égési sérüléseket szenvedett - állította egy pénteki bejegyzésében Vlagyimir Rogov, a nagyrészt elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja.
Vágólapra másolva!

Rogov közölte, hogy a front közelében

az orosz erők vegyvédelmi készleteket halmoztak fel egy újabb hasonló támadás esetére.

Orosz illetékesek jelezték, hogy ukrán részről idén többször töltöttek fel videót a világhálóra tiltott fegyvertípusok bevetéséről.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve "mintegy 525 főben" nevezte meg az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét, és közülük elérheti a 310-et azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A beszámoló szerint a kupjanszki frontszakaszon négy ukrán diverzáns- és felderítőcsoportot számoltak fel, emellett az orosz hadsereg számos haditechnikai eszköz mellett megsemmisített egy lőszerraktárt is.

Konasenkov szerint Artemivszknél a rohamegységek - ezt a kifejezést a hadijelentés a Wagner zsoldoscsoportra alkalmazza - folytatták a harcot a város nyugati negyedeiért az orosz légideszant erők támogatásával, amelyek a szárnyakon visszaverték az ukrán ellentámadási kísérleteket. Mint mondta, a harcászati légierő Csasziv Jar, Kraszne és Predtecsine könyékén mért csapást az ukrán alegységekre.
Jan Gagin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió vezetője péntek reggel azt állította, hogy a Wagner fegyveresei "katlanba" zárták a Bahmutban ukrán erőket, mert az orosz erők birtokukba vették az ellátásukat biztosító út egyik szakaszát. Korábban Gagin azt mondta, hogy az ostromlott város 90 százaléka már orosz kézre került.

Ukrán tüzérek FH70-es tarackkal lövik az orosz állásokat a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja környékén 2023. március 2-án Forrás: MTI/EPA/Str

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója ezzel kapcsolatban a Telegramon azt hangoztatta, hogy

noha az ukrán erők Bahmutban "operatív bekerítésbe" kerültek, korai lenne még a teljes a bekerítésüktől beszélni, amelyért heves harcok folynak.

Egy, a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek a neve elhallgatása mellett nyilatkozó, Bahmutban tartózkodó illetékes azt mondta, hogy a küzdelem a Hromovéba vezető út mentén lévő erdőben folyik.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) merényletet tervezett a donyecki régióban található Horlivka város polgármestere, Ivan Prihogyko ellen. A tájékoztatás szerint a pokolgép, amelyet a városi elöljáró megszokott ebédelőhelyén akartak elhelyezni, összeszerelés közben felrobbant az SZBU által beszervezett Artem Pizin kezében.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki ukrajnai látogatására reagálva azt hangoztatta, hogy az észak-atlanti szövetség egy agresszív, oroszellenes blokk, amely megmutatja agresszív természetét Ukrajna bekebelezésével és a tömbbe való behúzásával. Ez szerinte azt igazolja, hogy helyes volt a "különleges hadművelet" elindítására vonatkozó döntés.