Megdöbbentő NATO-iratok szivárogtak ki, ez mindent megváltoztathat

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A dokumentumok az ukrán hadsereg megerősítésére készült titkos amerikai és NATO-terveket tartalmazták, Washington szerint csak orosz dezinformációs kampányról van szó
Vágólapra másolva!

Biden magas rangú kormányzati tisztviselői szerint a héten olyan titkos háborús dokumentumok kerültek fel Twitterre és Telegramra, amelyek részletesen ismertetik

az ukrán hadsereg megerősítésére vonatkozó titkos amerikai és NATO-tervezeteket az Oroszország ellen tervezett offenzíva előtt.

A Pentagon vizsgálja, hogy ki állhatott a dokumentumok kiszivárogtatása mögött, amelyek a Twitteren és az Oroszországban széles körben elérhető, több mint félmilliárd felhasználóval rendelkező Telegram platformon jelentek meg.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Katonai elemzők szerint úgy tűnik, hogy a dokumentumokat bizonyos részleteiben módosították az eredetiekhez képest, túlbecsülve az ukrán háborús halottak számát és alábecsülve az elesett orosz katonák számát.

Az elemzők szerint a módosítások Moszkva dezinformációs törekvésére utalhatnak. A dokumentumokból kiderül a várható fegyverszállítások, csapatok és zászlóaljak létszáma is. Biden tisztviselői közben pedig leszögezték, dolgoznak a dokumentumok letöröltetésén, de csütörtök estig nem jártak sikerrel - írja a Mandiner.

A dokumentumok nem tartalmaznak konkrét haditerveket, például azt, hogy Ukrajna hogyan, mikor és hol kívánja megindítani az offenzívát, valamint nem is annyira frissek, mivel öt hetesek.
A New York Times által emlegetett elemzők elmondták, hogy nem világos, hogyan szivárogtak ki a dokumentumok, viszont azokat az oroszbarát csatornák megosztották és tovább terjesztették.

„Akár hitelesek ezek a dokumentumok, akár nem, az embereknek óvatosnak kell lenniük mindennel, amit orosz forrásokból adnak ki" – mondta Michael Kofman, a CNA kutatóintézet orosz tanulmányokért felelős igazgatója.

Mindennek ellenére

elemzők szerint a dokumentumok egy része hitelesnek tűnik, és értékes információkkal szolgálhat Oroszország számára,

például a fegyverek és csapatok szállításának menetrendjéről, az ukrán csapatok létszámáról és más katonai részletekről.