Megint lebukott Amerika: minden szövetségesét elárulja és hátba szúrja

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Múlt hét pénteken több száz titkosított amerikai dokumentum került ki az internetre, majd nem sokkal ezt követően a Pentagon is megerősítette, hogy a dokumentumok egy része valóban tartalmaz titkosított információkat. Ami egyértelmű: az Egyesült Államok folyamatosan szúrja hátba szövetségeseit, lehallgatja a NATO-országok vezetőit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbra is Washington legyen a világ egyetlen hatalmi központja.
Vágólapra másolva!

A nemrég kiszivárgott titkosított iratokból kiderült, hogy Ukrajna területén jelenleg is tartózkodnak NATO-katonák, méghozzá összesen 97-en a különleges haderőtől. A dokumentumok szerint ezeket az egységeket februárban és márciusban is használták Ukrajnában. Ez több szempontból is rendkívül aggasztó. Ugyan a Nyugat jelenleg is aktív részese a háborúnak azzal, hogy fegyvereket és pénzt ad Ukrajnának,

a NATO-katonák bevetése egy teljesen új fejezetet nyitna a háborúban, és azzal fenyegetne, hogy kitör a harmadik világháború.

A BBC és a The Guardian kutatása alapján az Ukrajnában tevékenykedő különleges haderő legalább fele brit katonákból áll. A Brit Védelmi Minisztérium próbálja tagadni ezeket az információkat, nem véletlenül. Abban a pillanatban ugyanis, hogy bebizonyosodik, hogy NATO-katonák harcolnak Oroszország ellen, már nehéz lenne tagadni, hogy a NATO áll háborúban az oroszokkal.

A NATO-katonák már jelen lehetnek Ukrajnában Forrás: AFP//Nikolay Doychinov

Kiderült az is, hogy Lettország 17 katonát küldött, az Egyesült Államok 14-et, míg a franciák 15-öt. Az nem derült ki az iratokból, hogy az egységek hol állomásoznak, vagy milyen tevékenységet folytatnak, valamint azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán még az országban tartózkodnak-e, esetleg idő közben növelték a létszámukat.

A szivárogtatásból olyan információ is napvilágot látott, ami szerint Szerbia megállapodott, hogy fegyvereket szállít Ukrajna számára. Ezt a szerb kormány azonnal cáfolta, beleértve a védelmi minisztert is, aki kijelentette, hogy sem Oroszország, sem pedig Ukrajna számára nem értékesítettek fegyvereket és a jövőben sem fognak.

A szerbek belekeverésével kirajzolódni látszik az amerikai terv.

Egyáltalán nem lenne egyedi eset, ha az amerikai kormány maga szivárogtatta volna ki a dokumentumokat, amelyeknek egy része igaz, viszont a többségük arra szolgál, hogy zavart keltsen többnyire Oroszországban és azokban az államokban, amelyek békepártiak. Erre utal az is, hogy Szerbiát, amelyet Magyarországhoz hasonlóan a békepárti országokhoz soroljuk, azzal vádolják, hogy fegyvereket értékesít Ukrajnának.

Vucic szerb elnök Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Milos Miskov

Egyiptomról pedig azt állították a kiszivárgott dokumentumokban, hogy rakétákat szállított Oroszország számára, amit Abdel Fattah el-Sisi, az ország elnöke, egyből tagadott. Az ellenük hozott vád azért is érdekes, mert Egyiptom azok közé az országok közé tartozik, amelyek a legjelentősebb összegeket kapják az amerikaiaktól katonai segélynyújtás címszóval, pontosabban 1,3 milliárd dollárt évente.

Az amerikaiak egyébként a szövetségeseiket is megfigyelik. A dokumentumok szerint lehallgatják például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéseit - többek között azért, mert Zelenszkij titkolózik előttük is. Emellett az Egyesült Államok komoly gyengeségeket fedezett fel az ukrán légvédelemben és a hadtesteik méretében is. Egy másik fontos amerikai szövetségesről szintén szivárogtattak. Az Egyesült Arab Emírségről azt állították, hogy egyre szorosabb kapcsolatot építenek Moszkvával, miközben fontos amerikai katonai bázisok találhatóak a területükön.

Dél-Korea, egy másik amerikai szövetséges is szerepel az iratokban. Róluk azt írják, hogy kezdetben nem igazán akartak tüzérségi lövedékeket szállítani Ukrajna számára.

A Fox News arról ír, hogy az amerikai szövetségesek tisztában vannak azzal, hogy nagy valószínűséggel Washington lehallgatja őket, azonban a szivárogtatás akkor sem tesz jót a nemzetközi kapcsolatoknak. Emellett az ukrán ellentámadásról is szó esett, amiről viszont az oroszok már tudnak, vagyis konkrétabban az egész világ tud róla, hogy Kijev ellentámadást tervez. Az iratok viszont újabb fontos információkat adhatnak Moszkvának, amennyiben azok igaznak bizonyulnak.

Zelenszkijt folyamatosan lehallgatják az amerikaiak Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

Izrael az amerikaiak egyik legfontosabb szövetségese, azonban őket is súlyosan érintette a szivárogtatás. Kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálat tisztjei arra bíztatták kollégáikat, hogy vegyenek részt kormányellenes tüntetéseken és gyengítsék meg az izraeli kormányt. Ez azt is jelentheti, hogy az Egyesült Államok segített a Moszadnak a tüntetések szervezésében azért, hogy megdöntsék az izraeli kormányt. Amennyiben ez igaznak bizonyul, annak beláthatatlan következményei lehetnek a két ország külpolitikai kapcsolatára.