Párizsban betilthatják az elektromos rollereket

Párizs, 2023. március 31.
Elektromos rollert állít le egy férfi Párizsban 2023. március 31-én. Április 2-án a párizsi önkormányzat népszavazást tart az elektromos rollerek betiltásáról.
MTI/AP/Christophe Ena
Párizs, 2023. március 31. Elektromos rollert állít le egy férfi Párizsban 2023. március 31-én. Április 2-án a párizsi önkormányzat népszavazást tart az elektromos rollerek betiltásáról. MTI/AP/Christophe Ena
Vágólapra másolva!
Párizs népszavazást tartott az elektromos rollerek használatáról. A szavazók többsége a betiltás mellett döntött - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A vasárnap leadott szavazatok csaknem 90 százaléka a bérelhető elektromos rollerek betiltása mellett voksolt - derült ki a hivatalos eredményekből.

A népszavazást azért írták ki, mert a francia fővárosban egyre több, akár halálos kimenetelű baleset történt a rollerrel közlekedők körében.

A választási adatok szerint 1,38 millió emberből több mint 103 ezren vettek részt a szavazáson.

Közülük több mint 91 300-an szavaztak a robogók ellen.

Párizs volt az egyik első város, ahol bevezették az elektromos rollerek használatát - de a kritikusok szerint több kárt okoztak, mint hasznot.

Április 2-án a párizsi önkormányzat népszavazást tartott az elektromos rollerek betiltásáról Forrás: MTI/AP/Christophe Ena

Egyre nagyobb aggodalomra adott okot az, ahogyan egyesek a robogókkal közlekedtek: össze-vissza kanyarogtak a forgalomban, a járdán a gyalogosok mellett nem megfelelően közlekedtek, és volt, hogy gyorsan száguldoztak.

Emellett a rollerezők védelmi felszerelése is hiányos volt. Gyakran nem viseltek sisakot, és már 12 éves gyerekek is közlekedhettek e-rollerekkel.

Többen kritizálták azt is, hogy a sok roller a járdákat zsúfolttá teszi, ami szintén veszélyes.

2021-ben egy 31 éves olasz nő meghalt, miután elütötte egy e-roller. A nő elesett, beverte a fejét a járdába, és megállt a szíve.

A rollerek üzemeltetői aszerint azonban a járművek a városban bekövetkező közlekedési baleseteknek csak kis részét teszik ki.

Voksolók a párizsi városházán 2023. április 2-án, amikor a párizsi önkormányzat népszavazást tart az elektromos rollerek betiltásáról a fővárosban Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Ezek után Anne Hidalgo, Párizs polgármestere úgy döntött, hogy népszavazást hirdet ki az ügyben.

A magántulajdonban lévő rollerekről nem szavaztak, csak a bérelhető járművekről.

Ráadásul a kidobott robogók is jelentős problémává váltak Párizsban, sokukat össze-vissza heverve a város parkjaiban és terein találták meg.