Óriási tűzvész pusztít Dél-Franciaországban – videók, képek

Vágólapra másolva!
A lángok többszáz hektáron pusztítottak és a spanyol határon is átterjedtek, a belügyminiszter a helyszínre utazott. Bár sikerült a tüzet lokalizálni és kordában tartani, eloltása még mindig folyamatban van - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Elérte Franciaországot az idei év első tűzvésze, a több méter magas lángok április 16-án, vasárnap csaptak fel az ország déli részén lévő Pyrénées-Oriantales megye két települése, Cerbère és Banyuls-sur-Mer térségében, hatalmas területen, közel ezer hektáron elpusztítva a növényzetet.

A prefektus által kiadott sajtóközlemény szerint a tűzvész átterjedt Spanyolországba is, majd 11 órás küzdelmet követően sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését. Közel 500 tűzoltót és csendőröket vezényeltek a helyszínre, 300 embert kellett lakóhelyéről evakuálni. Oltás közben egy tűzoltó könnyebben megsérült, füstmérgezést szenvedett.

Egy másik tűz is keletkezett a közeli Argelès térségében, de azt kora estére sikerült eloltani, ám Cerbère térségében vasárnap este még mindig égett a növényzet.

Az oltásban a földi csapatokon kívül több repülő is részt vett.

A tűz terjedésének kedvez a rendkívüli szárazság is, a területen az ilyenkor szokásosnál sokkal kevesebb eső esett, ezért nem sikerült a talajvizet pótolni, az ilyenkor megszokotthoz képest 50-70 százalékkal kevesebb a vízkészlet, ezért a napokban vízkorlátozást is bevezettek a régióban. Tovább nehezíti a tűzoltók munkáját a nagy szél, amely szombat óta nem enyhül a térségben. A Météo Pyrénées meteorológiai szolgálat Twitter-bejegyzése szerint a helyzet a katalán térségben a legrosszabb, ott ugyanis immár két éve nem volt megfelelő mennyiségű csapadék.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a helyszínre utazott Gérald Darmanin francia belügyminiszter, aki köszönetet mondott a tűzoltóknak munkájukért, kiemelve, hogy a tüzet még nem sikerült eloltani, de további terjedését megakadályozták.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a térséget sújtó tűzvész valóságos ökológiai katasztrófa, és a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a környezetet a globális felmelegedés következményeitől.

Mivel a tüzet még nem sikerült teljesen eloltani, mind a francia, mind a spanyol oldalon fokozott óvatosságra intenek, a francia-spanyol határon erre külön felhívják az autósok figyelmét.

Figyelmeztető szöveg egy franciaországi autópályán Forrás: V4NA