Az Európai Unió önmérsékletre és nyugalomra szólít fel az izraeli-palesztin összecsapások közepette

Horizontal
Israeli forces and emergency personnel gather near the Hamra junction, in the northern part of the Jordan valley in the occupied West Bank, following a shooting attack on April 7, 2023. - Two women were killed and another seriously wounded in a shooting attack on a vehicle in the occupied West Bank, Israeli army and medics said on April 7. (Photo by Jaafar ASHTIYEH / AFP)
Vágólapra másolva!
Elítélte az Izrael és a palesztinok közötti erőszak fokozatos erősödését, egyben mindkét felet önmérsékletre és nyugalomra szólította fel a vallási ünnepek idejére szombaton Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, halálos terrortámadás volt Ciszjordániában Hamra település közelében, ahol tüzet nyitottak egy izraeli rendszámú autóra, melynek következtében egy izraeli testvérpár - két húsz év körüli nő - meghalt.

Az izraeli erők és a mentőszolgálat munkatársai a megszállt Ciszjordániában, a Jordán-völgy északi részén lévő Hamra csomópont közelében gyülekeznek egy lövöldözést követően Forrás: AFP/Jaafar Ashtiyeh

Az izraeli-palesztin feszültség csak fokozódott, amikor nem sokkal ezt követően pénteken Tel-Avivban egy olasz turista meghalt és öt ember megsebesült egy autós merényletben.

Borrell hangoztatta, hogy "Izraelnek joga van megvédeni magát. Ugyanakkor minden válaszlépésnek arányosnak kell lennie. Az EU a folyamatos erőszak azonnali beszüntetésére szólít fel.

-mondta Borell.

Hozzátette:

Ebben a hónapban van a muzulmánok böjti időszaka, a ramadán. A zsidóknál a pészah, a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe van, amikor az egyiptomi kivonulásra, a rabszolgaságból szabadulásra is emlékeznek. A keresztények pedig húsvétkor Jézus Krisztus feltámadásának, és vele az emberiség megváltását ünneplik.