Újabb radioaktív tárgy tűnt el, ezúttal Thaiföldön

accident nuclear Horizontal
This handout from the Government of Western Australia's Department of Fire and Emergency Services taken and received on February 1, 2023 shows a radioactive capsule, which had fallen off a truck, after it was found along a desert highway south of Newman, Western Australia. - A tiny but dangerously radioactive capsule, which fell off a truck along a remote stretch of Outback highway in Western Australia last month, was found on February 1, authorities said. (Photo by Handout / various sources / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GOVERNMENT OF WESTERN AUSTRALIA / DEPARTMENT OF FIRE AND EMERGENCY SERVICES " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy kísérleti nukleáris erőműből eltűnt, radioaktív anyagot tartalmazó fémhengert keresnek a hatóságok Thaiföldön, és az akció sikertelensége miatt most nagyobb területre terjesztették ki a keresést a helyi sajtó értesülése szerint.
Vágólapra másolva!

A sugárzó cézium-137-et tartalmazó, 30 centiméter hosszú, 25 kilogrammos tartály hiányát múlt pénteken fedezték fel a Bangkoktól száz kilométerre keletre fekvő gőzerőműben, Pracsinburi tartományban, de a Bangkok Post című lap szerint elképzelhető, hogy már február végén eltűnt, viszont az erőmű-üzemeltető csak pénteken értesítette erről a rendőrséget.

A tartományi kormány sajtókapcsolatokért felelős munkatársa szerint a hatóságok szerda óta több helyszínen, egyebek között fémhulladékudvaroknál keresték a fémhengert.

Az illetékes egészségügyi szakemberek figyelmeztették a lakosságot, hogy a radioaktív anyaggal való tartós, közvetlen érintkezés bőrkiütéseket, hajhullást, bélfekélyt, valamint fáradtságot és hányást is okozhat.

Elmondásuk szerint a cézium-137-el való rövid távú érintkezés nem feltétlenül mutat azonnali tüneteket, azonban növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

- mondta az ország egyik magas rangú egészségügyi tisztségviselője. Az eltűnt sugárzó eszközt egy 17 méter magas silóhoz csatlakoztatva, a tárolóban lévő hamu mérésére használták.

Az erőmű tulajdonosa, a National Power Supply Public vállalat közlése szerint nem világos, hogy az eszköz milyen körülmények között tűnt el.

A vállalat 50 ezer bát (538 ezer forint) nyomravezetői díjat ajánlott fel az ügyben.

Két hónappal ezelőtt, Ausztráliában egy apró, csupán 8 milliméter átmérőjű és 6 milliméter magas, ám az emberi szervezetre roppant veszélyes, cézium-137 izotópot tároló kapszula veszett el szállítás közben.

A kapszulát egyheti keresés után egy közút mentén találták meg a hatóságok.

Több mint húsz évvel ezelőtt illegálisan megsemmisített kobalt-60 radioaktív anyagot tartalmazó tartályokat találtak Bangkok külvárosában. Akkor az erős sugárzás miatt legalább öt embert kórházba kellett szállítani.

A címlapi kép illusztráció!