Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Patkányméreggel mérgeztek meg egy diákot Japánban

Vágólapra másolva!
A 37 éves Kazuki Miyamotót azzal vádolják, hogy tavaly októberben megölte a 21 éves egyetemi hallgatót, Hinako Hamanót, akinek talliumot tett az italába. A rendőrség azonban egyelőre nem talált indítékot, sem azt, hogyan jutott a gyanúsított a méreghez. A férfit március 3-án tartóztatták le Kiotóban – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Kazuki Miyamoto, aki ingatlanügynök, a feltételezések szerint valamikor október 11. és 12. körül adta be a talliumot Hamano asszonynak, amikor meglátogatta kiotói lakását.

Kyotó, Japán. Forrás: Getty Images/Buddhika Weerasinghe

A férfi azt mondta a rendőrségnek, hogy október 11-én este együtt vacsoráztak, mielőtt Hamano asszony otthonába mentek volna egy italra – írja a Japan Times a nyomozókra hivatkozva.

Miyamoto szerint Hamano asszony súlyos köhögési rohamokat kapott. Ezután kapcsolatba lépett a családjával, akik másnap kórházba vitték.

Hamano október 15-én halt meg súlyos légzési elégtelenségben, a hányásában és vizeletében talliumot találtak – jelentette az Asahi Shimbun.

A rendőrség azt gyanítja, hogy Miyamoto mérget tett Hamano asszony italába, amikor kettesben voltak a lakásában. A férfi okostelefonján a rendőrség talliumra vonatkozó internetes kereséseket talált.

A helyi média arról számolt be, hogy Hamano először egy részmunkaidős munka révén találkozott Miyamotóval. A férfi az ingatlanüzlete mellett egy szórakoztatóipari vállalkozást is működtet, amelyben maikók, azaz gésatanoncok vesznek részt.

– írta az Asahi Shimbun ismerősöket idézve.

Miyamoto egy másik női rokonáról – aki 2020 júliusa óta Kiotóban volt kórházban, és jelenleg eszméletlen állapotban van – szintén kiderült, hogy tallium volt a szervezetében.

A tallium egy lágy fém, amely feloldódik a vízben, és nincs íze vagy szaga, így laboratóriumi körülmények között nehéz kimutatni. Már 1 gramm is képes megölni egy felnőttet.

Az anyagot szigorúan szabályozzák Japánban. A legtöbb esetben a kutatók vagy a cégek vásárolják meg erre szakosodott vállalkozásoktól.

2015-ben egy nagojai egyetemista lányt elítéltek, mert középiskolás korában talliummal próbált megölni két osztálytársát.

Ugyanezt a vegyi anyagot halálos dózisban használta az Iszlám Állam csoport a foglyainál. Néhány ország, például az Egyesült Államok betiltotta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről