Mérgező bányászati hulladék fenyegeti észak-macedóniai iskolások egészségét

Vágólapra másolva!
Több tonna mérgező hulladékot, köztük arzén-oxidot hagytak egy hulladéklerakón, amely egy észak-macedóniai iskola közelében található, ahol 400 gyermek tanul - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

A Lojane faluban található króm- és antimonbányát 1979-ben zárták be, a hulladékot pedig otthagyták, szennyezve a földet és a felszín alatti vízkészleteket.

A kormány elmondta, hogy mindent megtesz az ügyben, megpróbálja eladni a hulladékot, és elkeríti a zónát.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az arzén az egyike a 10 közegészségügyi szempontból veszélyes vegyi anyagoknak. A szervezet szerint az arzénnal szennyezett élelem vagy ivóvíz fogyasztása hosszú tűvon rákot okozhat.

Egy 2007-es jelentés szerint a faluban és annak közelében lévő hulladéklerakókban

1 millió tonna hulladékanyag volt, amely mérgező arzén-, antimon- és más veszélyes anyagok mérgező koncentrációját tartalmazta.

Lendita Dika, a kormány Ipari Szennyezés és Kockázatkezelési Hivatalának munkatársa szerint az arzénes hulladékot azért nem távolították el, mert befektetőkre várnak, akik megvásárolják azt.

Addig is a kormány azt tervezi, hogy lezárja a területet.

A veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó hulladék emberek egészségére gyakorolt hatásáról nincsenek hiteles adatok, de a 2007-es jelentés szerint

a talaj és a víz arzénkoncentrációja akár 50-szerese is lehetett a megengedett nemzetközi normáknak.

A Szerbiával közös határtól fél kilométerre fekvő településen a lakosság a kutak vizéből iszik, illetve azt a vizet használja fel a mezőgazdágban és azzal itatja a szarvasmarhákat is.