Magyarország háborúpárti ellenségei Brüsszelben: Roberta Metsola

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
European Parliament President Roberta Metsola attends a press conference during European Council Summit in Brussels, on December 15, 2022. - Belgian police investigating allegations that Qatar has been paying bribes to European politicians have arrested an MEP and three associates and charged them with corruption. Qatar denies any wrongdoing. The European Parliament, whose president Roberta Metsola declared the alleged bribes to MEPs as an attack on Europe's democracy, will vote on a motion that could bar Qatari lobbyists from its premises. (Photo by John THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a minap ukrajnai látogatásakor azt szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajnának, és komolyan vegyék fontolóra a vadászgépek szállítását is. A fegyverszállítások azonban nem mozdítják előre a fegyverszünet és a béketárgyalások lehetőségét, hanem elmélyítik a háborút. A láthatóan háborúpárti álláspontot képviselő politikus egyébként korábban a Magyarországot támadó Sargentini-jelentés „árnyék-jelentéstevője" volt, és lelkes támogatója az LMBTQ-lobbinak és a migrációnak is.
Vágólapra másolva!

A nyugat-ukrajnai Lviv városába látogatott a múlt héten Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke. A máltai politikus ekkor azt szorgalmazta, hogy

az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is.

Mint mondta, továbbra is felhívásokat fog közzétenni annak érdekében, hogy a győzelemhez szükséges felszerelések eljussanak Ukrajnába.

A fegyverszállítások azonban nem segítik elő a békét, csak elmélyítik a háborút. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője Metsola felhívására úgy reagált, hogy nem szabad engedni, hogy „a brüsszeli politikusok felelőtlen kijelentései még jobban belesodorják Európát a fegyveres konfliktusba, és világháború kitörése felé lökjék a világot.”

Az EP elnök háborúpárti kijelentései elfogadhatatlanok a Fidesz EP-képviselője szerint Forrás: AFP/John Thys

Hidvéghi szerint ugyanis az EP-elnök tagállamoknak címzett felhívása a további fegyverszállításokról a háború eszkalációjához, további vérontáshoz, még több emberáldozathoz vezet. Nem fegyverekre hanem azonnali tűzszünetre van szükség, hívta fel rá a figyelmet, és kijelentette:

Az EP elnökének háborúpárti kijelentései elfogadhatatlanok!

Háborúpárti kiáltványnak nevezte Hidvéghi Balázs az Európai Parlament február közepén elfogadott határozatát is, amely szintén azt mutatja, hogy Brüsszel a háború pártján áll.

Nem meglepő egyébként, hogy Roberta Metsola az EP balliberális többségének háborúpárti álláspontját képviseli. A máltai politikus lelkes támogatója az illegális migrációnak és az LMBTQ-lobbinak is.

A migráció terén Metsola az elmúlt években többször javasolta az illegális migránsok tagállamok közötti szétosztását: nem az erős külső határvédelmet, hanem az kontrollálatlan bevándorlást támogatja.

A politikus személyesen is kritizálta Magyarországot, ugyanis

Metsola „árnyék-jelentéstevője" volt a hazánkat támadó Sargentini-jelentésnek, mely Magyarország vonatkozásában a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kérte a Tanácstól.

Jellemző, hogy a jelentés kapcsán a külföldről finanszírozott politikai NGO-k iránti aggodalmának adott hangot.