Magyar életmentőt temetett maga alá a coloradói lavina

beauty in nature natural beautiful nature blue sky sky weather day exterior space landscape ground land outdoors out frozen mountain landform nobody north america american aspen colorado united states of america the americas scene scenics ski resort holid
Aspen a síelők és a mászók között is bakancslistás úticél
Vágólapra másolva!
Egy életeket mentő magyar hőst, a hófalak szerelmesét temette maga alá egy lavina vasárnap délután az Egyesült Államok egyik ismert síparadicsoma közelében, a Coloradói Aspenben. H. Gábor feltételezhetően nem síelni ment fel a hegyre, vélhetően mászótúrán vett részt, amikor megindult a hófal. Az első hírek szerint három ember rekedt a hó alatt, kettejüknek sikerült kimenekülnie, ám Gábort hiába próbálták újraéleszteni, nem jártak sikerrel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai seriff irodájának közleménye szerint ottani idő szerint vasárnap délután fél 2 körül érkezett a riasztás, hogy erős lavinát észleltek, amely három embert sodorhatott el. A hófal mintegy száz méter szélességben, illetve több száz méter hosszan indult meg a lejtőn. Hamar kiderült, hogy ketten nincsenek veszélyben, ám harmadik társuk a hó alatt rekedt. Helikoptert küldtek a területre, de az nem tudott a meredek oldalon leszállni. Közben az egyik síelőnek sikerült a felszínre hozni a betemetett magyar sportolót, s megkezdte az újraélesztését. Ám egy jó óra elteltével fel kellett adnia. A túlélőket és a magyar áldozat holttestét később egy biztonságos területen leszálló helikopterrel sikerült lehozni a hegyről.

Aspen a síelők és a mászók között is bakancslistás úticél Forrás: Image Source via AFP/Jakob Helbig

„A lavinában érintett három síelő mindegyike részesült lavinavédelmi kiképzésben, illetve lavinavédelmi felszerelést vitt és használt" – közölték a hatóságok, hozzátéve: ezen a területen utoljára 2018-ban történt halálos baleset.

A Blikknek sikerült elérnie Gábor egyik barátját, akivel többször is síeltek együtt.

– Remek sportember volt Gábor, egy igazi hős, példaértékű személyiség. Évek óta mentette az emberéleteket a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának önkéntes tagjaként.