Hangklónozással verte át a magyar csaló egy brit cég vezérigazgatóját

mesterséges intelligencia, chatgpt, MI, Ai
Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van.
Vágólapra másolva!
Egy brit cég vezérigazgatója 243 ezer dollárt, (87 millió forintot) utalt át egy magyar beszállítónak, akiről azt hitte, hogy a cég németországi központjából kereste meg. Utólag azonban kiderült, a férfi is egyike volt azoknak az áldozatoknak, akiket a mesterséges intelligencia segítségével vertek át, úgynevezett hangklónok segítségével - írja a Ripost.
Vágólapra másolva!

Már egyre többször lehet hallani arról, hogy mesterséges intelligencia segítségével valakinek a hangját klónozzák és élnek ezzel vissza. A csalók legtöbbször a hozzátartozók hangját próbálják leutánozni. A legkiszolgáltatottabbak nagyrészt idős személyek, akiket könnyebb tőrbe csalni.

Hasonlóképpen járt a 73 éves Ruth Card, aki azt hitte, hogy unokája, Brandon telefonhívását kapta.

A telefonáló az idős férfinak azt állította, hogy azonnal pénzre van szüksége, mivel nem fér hozzá a saját vagyonához.

Ruth mit sem sejtve elment egy közeli bankba és 2200 dollárt (766 ezer forintot) felvett, de mivel nem volt elég az összeg, ezért egy másik pénzintézethez ment pénzért.

A férfi közben egy helyi alkalmazottal futott össze, aki rövid beszélgetés után elmesélte neki, hogy korábban már

egy másik ügyfél is hasonló hívást kapott.

A szakértők szerint a mesterséges intelligencia segítségével valaki hangjának a klónozása és az ezzel való visszaélések nagyon megszaporodtak.

Ez volt a második legnépszerűbb módszer a csalások között az Egyesült Államokban, ahol egy év alatt 36 ezer esetet regisztráltak.