Washingtonban őrjöngenek: Közép- és Dél-Amerika Kínához közeledik

Horizontal
Xiomara Castro
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok dühös amiatt, hogy a latin-amerikai nemzetek közelednek Kínához, de sokak szerint az egyetlen alternatíva, amit Amerika kínál számukra, az a kizsákmányolás.
Vágólapra másolva!

Xiomara Castro hondurasi elnöknő nagy port kavart a médiában, amikor március 14-én bejelentette, hogy utasította külügyminiszterét a Kínával való diplomáciai kapcsolatok helyreállítására. Honduras ezzel párhuzamosan megszakította diplomáciai kapcsolatait Tajvannal.

Xiomara Castro Forrás: AFP/Luis Acosta

A hondurasi politika útválasztását Peking pozitívan fogadta. Enrique Reina hondurasi külügyminiszter megismételte, hogy nemzetének politikai vezetése

Honduras döntését felháborodással fogadták Washingtonban, amely a föld nyugati féltekét szilárdan az Egyesült Államok befolyási övezetébe helyező, mára elavulttá váló „Monroe-doktrína" mentén Latin-Amerika urának tekinti magát.

Bill Cassidy amerikai szenátor például azt írta a Twitteren, hogy míg Honduras egyre közelebb kerül Kínához, aközben a világ távolodik a távol-keleti országtól és szerinte

Hogy igazságosak legyünk, Amerika biztosan tud néhány dolgot a hondurasiak és más közép-amerikaiak szenvedéséről.

Washington számos olyan politikai puccsot rendezett, amelyek tönkretették a régiót. Ugyanakkor Kína sokat segített a közép-amerikai országoknak, köztük Nicaraguának, amely nemrégiben szintén helyreállította kapcsolatait Pekinggel.

Februárban Kína és Nicaragua megállapodott abban, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat egy kölcsönösen előnyös szabadkereskedelmi megállapodásról, és előmozdítják a kétoldalú diplomáciai kapcsolataik gyors fejlődését. Az Egyesült Államok háromszor szállta meg katonailag Nicaraguát, és évtizedeken át támogatott egy brutális katonai diktatúrát, amely megszorításokat kényszerített a lakosságra, és minden exportot az USA-ba küldött, méghozzá fillérekért. 2018-ban az USA ismét támogatott egy erőszakos puccskísérletet Nicaragua demokratikusan megválasztott kormánya ellen. Amikor a puccs kudarcot vallott, Washington gazdasági hadviseléssel próbálkozott, több körben agresszív egyoldalú szankciókat vezetett be, például a pusztító NICA-törvényt, miközben pénzügyi blokádot szorgalmazott. Ugyanakkor, miközben az Egyesült Államok szankciókkal sújtja Nicaraguát, Washington továbbra is elvárja, hogy a közép-amerikai ország exportálja termékeit az Egyesült Államokba, különös tekintettel a marhahúsra és más élelmiszerekre.

Nicaragua vezetése úgy véli, hogy a Kínával való új kereskedelmi megállapodásokról folytatott tárgyalások révén Nicaragua megvédheti gazdasági szuverenitását, miközben erősítheti nemzetközi kapcsolatait.

Tárgyilagosan az egész közép-amerikai régió számára segítséget jelenthet a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése azzal, hogy országai kölcsönösen előnyös gazdasági partnerségeket alakítanak ki a távol-keleti országgal ahelyett, hogy minden exportjukat az Egyesült Államokba küldenék.

Sokan úgy vélik, hogy Közép- és Dél-Amerika így haladhat valóban előre a valódi függetlenség és szuverenitás felé vezető úton.