Az ENSZ egyik vezető tisztviselője hazudott az amerikai hadsereg szíriai jelenlétéről

háborús övezet szíria aleppo
ALEPPO, SYRIA - AUGUST 31: Free Syrian Army (FSA) members are seen at the area where Sacur Brook located after taking control of the area from Daesh terrorists during the "Operation Euphrates Shield" led by Turkish Army and backed by Syrian National Coalition forces including Free Syrian Army (FSA) on August 31, 2016. The anti-Daesh operation, called Euphrates Shield, is aimed at clearing terrorist groups from the Turkish border region, tightening border security, and supporting Syria’s territorial integrity. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy újságíró szembesítette azzal az ENSZ egyik vezető tisztviselőjét, hogy nem mondott igazat az amerikai hadsereg szíriai jelenlétéről - erről ír a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség arról ír, hogy a Biden-kormányzat "továbbra is megteszi a szükséges lépéseket az amerikai személyzet és érdekek támogatására" Északkelet-Szíriában, ahol

mintegy 900 amerikai katona állomásozik, valamint meg nem nevezett számú vállalkozó, egy ISIS terrorcsoport ellen harcolnak,

erősítette meg Vedant Patel az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője szerdán. A múlt hét csütörtökön a csoport támaszpontját ért támadásban egy amerikai üzletember meghalt, és öt amerikai katona és egy üzletember megsérült, majd pénteken egy újabb támadásban szintén megsérült egy katona.

Az első támadást követően Lloyd Austin védelmi miniszter nyilatkozatban közölte, hogy az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának erői "precíziós légicsapásokkal" torolják meg az Iráni Forradalmi Gárdához kötődő csoportok által használt kelet-szíriai létesítményeket. Azóta több támadást is végrehajtottak, az egyik során 14 Irán-párti harcos vesztette életét.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Cem Ozdel

Az amerikai hadsereg szíriai jelenlétének jogszerűségét firtatta egy újságíró az ENSZ sajtótájékoztatóján. Farhan Haq, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője először megpróbált kitérni a kérdés elől, mondván, hogy ez nem olyan kérdés, amellyel a világszervezet "ebben a szakaszban foglalkozik". A riporter, a China Global Television Network munkatársa, Xu Dezhi azonban tovább kérdezte az amerikai katonai jelenlétről, és éles összehasonlítást vont a szíriai és az ukrajnai helyzet között, miszerint meghívás nélkül tartózkodnak az Egyesült Államok katonai erői Szíriában.

Az ENSZ szóvivője ekkor egyszerűen letagadta a katonai jelenlétet.

– fogalmazott, majd miután az újságíró megkérdezte, hogy akkor hogyan sérülhettek meg amerikai katonák a támadásban, kínosan hebegni-habogni kezdett.

Láthatóan kínosan érinti az ügy az ENSZ Biztonsági Tanácsát. Az esetről készült felvétel az interneten is elterjedt, és számos kommentet kapott. Többek szerint egyértelművé vált, hogy

az ENSZ elfogult Amerika és nyugati szövetségesei felé, és az már csak a nyugati hatalmak kiterjesztése, miközben már rég feladta függetlenségét.