A német szociálpolitika új korszaka: a „Bürgergeld”, vagyis a polgári juttatásnak nevezett rendszer bevezetése

Police action because of possible hostage-taking in Karlsruhe Crime, Law and Justice --- police Horizontal STREET SCENE CRIME, Németország, túszdráma, Karlsruhe
10 March 2023, Baden-Württemberg, Karlsruhe: Special police forces storm a pharmacy where a suspected hostage situation had occurred. The hostage situation in Karlsruhe has ended. The police said that the emergency forces had entered the pharmacy and arrested a suspect. According to initial findings, no one was injured. Photo: Christoph Schmidt/dpa (Photo by Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Mély elgondolkodásra adhat okot, hogy vajon milyen észszerű indokok vezethettek oda, hogy az európai háztartások növekvő inflációs terhei, a bevándorlás hatásainak eredménytelen kezelése és Európa egészét kiemelkedően sújtó gazdasági válság idején Európa legnagyobb gazdasága nemzeti állampolgárainak adóterheit tovább növeli abból a célból, hogy a bevándorlás okozta munkaerőpiaci kihívások megoldására kísérletet tegyen. A munkanélküli segélyezés rendszerének megerősítése és „polgári juttatásnak" nevezése vajon tényleg növeli a bevándorlók munkaerőpiaci esélyeit, hozzájárulva a német gazdaság fejlődéséhez, vagy csupán egy újabb eredménytelen szociálpolitikai eszköz, amely a segélyezést előtérbe helyező baloldal szavazótáborát növelheti? A Századvég Alapítvány legújabb elemzése ezt a témát vette górcső alá.
Vágólapra másolva!

A think tank elemzése a régi „Hartz IV" és a 2023. január 1. napjától hatályba lépett Bürgergeld rendszerét hasonlítja össze rámutatva arra, hogy a német munkanélküli és munkakeresési rendszer feltételei hogyan és miként enyhültek, hogy a gyengébb feltételekkel megalkotott juttatási rendszer körül milyen parázs viták voltak és vannak, valamint hogy a német törvényhozás milyen új szociálpolitikai célokat fogalmazott meg önmagával szemben. Az előző és a jelenlegi rendszer feltételeinek összehasonlítása, valamint a jellemzően baloldali politikai vezetés által megfogalmazott érvek alapján az elemzés elég sikeres megállapítást tesz arra vonatkozóan, hogy az átalakított munkanélküli segélyezési rendszer valóban az azt leginkább igénybe vevő bevándorlók munkaerő-piaci esélyeit tudja javítani, vagy esetleg más – ennél kevésbé méltányolható – politikai célokat szolgál.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.