Már több mint 11 ezer halálos áldozata van a török-szíriai földrengésnek

Törökország, földrengés, pusztítás, romok, rom, mentés, török, szír
KAHRAMANMARAS, TURKIYE - FEBRUARY 07: An aerial view of collapsed buildings after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit Kahramanmaras, Turkiye on February 7, 2023. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces. Evrim Aydin / Anadolu Agency (Photo by Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában csaknem 2600, Törökországban 8754 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 11 ezret.
Vágólapra másolva!

A tragédiának mostanáig 42 ezer sérültjéről tudni, a földmozgások pedig súlyos károkat okoztak az infrastruktúrákban.

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.

A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

Szerdán várhatóan a földrengés egyik epicentrumába, a dél-törökországi Kahramanmaras tartományba utazik Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az államfő elmondta, hogy a 85 milliós országban 13 millió embert érintett a katasztrófa.

Hatóságok szerint

már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól,

és mintegy 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

2005. október 8-án egy 7,6-es erősségű földrengés miatt több mint 80 000 ember halt meg Pakisztán kasmíri régiójában Forrás: 2005 Getty Images/Warrick Page

Szíriában a kormányerők ellenőrizte térségben Damaszkusz közlése szerint 1250-re nőtt a halottak száma, 2054-re a sérülteké, míg a lázadók irányította zónában a helyi segélyszolgálatok azt közölték, körülbelül 1300 halottat találtak, és arra figyelmeztettek, hogy mivel

még mindig rengetegen vannak a romok alatt, ez a szám vélhetően tovább nő majd.

Hozzátették, hogy egyelőre 2600 sérültről tudnak.

Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfőre virradóra rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés a dél-törökországi Kahramanmaras Elbistan körzetéből. Azóta több száz utórengést jelentettek.