Novák Katalin: Minél előbbi tűzszünetre van szükség

Vágólapra másolva!
Minél előbbi tűzszünetre van szükség Ukrajnában, hogy véget érjen a vérengzés - minderről Novák Katain beszélt a lisszaboni városházán tartott ünnepségen, ahol jelképesen megkapta a város kulcsait. Carlos Moedas, Lisszabon főpolgármestere is katonai tiszteletadás mellett fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt pénteken. A magyar államfő kétnapos állami látogatáson vesz részt a dél-európai országban.  
Vágólapra másolva!

Novák Katalin köztársasági elnök a lisszaboni városházán arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt indított agresszív támadást Oroszország Ukrajna ellen. A magyar államfő szerint minél előbbi tűzszünetre és béketrágyalásokra van szükség, hogy véget érjen a vérengzés. Felhívta a figyelmet arra, is, hogy több mint 100 ezer magyar él Kárpátalján, és töb magyar is meghalt már a fegyveres konfliktusban. Továbbra is egységesnek kell maradniuk az európai országoknak - tette hozzá.

Novák Kataiin beszédében kiemelte, hogy a magyar és portugál nemzet több szempontból hasonló, így a két ország népessége is azonos nagyságú. Mindkét nemzet nem adja fel a nemzeti hagyományait, és mindkét nemzet számára fontosak a családok. Tiszteljük egymást Európában, és fontosak számunkra a tradíciók - tette hozzá.

Forrás: Origo

Középpontbna a szabadság

Carlos Moedas, Lisszabon főpolgármestere arrról beszélt, hogy mind a portugál, mind a magyar nép számára kiemelten fontos a szabadság, és a függetlenség. Kiemelte, hogy a magyar nemzet nagyon sokszor küdött a szabadságért, és sok áldozatot hozott. Szólt arról is, hogy a magyarok a tudományok és felfedezések területén is maradandót alkottak, így több Nobel-díjast adtak a világnak. Lisszabon főpolgármestere kiemelte, hogy a két nép jövője Európában van, és mindent meg kell tenni az európai értékek megőrzéséért. Szólt arról is, hogy egy éve tört ki az ukrajnai háború, és az európaiaknak továbbra is egységesnek kell maradniuk.

Novák Katalin és Lisszabon főpolgármestere Forrás: Origo

Novák Katalint korábban katonai tiszteletadás mellett fogadta péntek délelőtt a portugál nemzetgyűlés elnöke, Augusto Santo Silva.

Elfogadtunk egy közös nyilatkozatot Varsóban, és nagy magyar eredmény, hogy ebbe a béke szó is belekerült, és ez tükrözi a magyar álláspontot - mondta Novák Katalin magyar államfő korábban Portugáliában az Origo kérdésére. A magyar köztársasági elnök és Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő négyszemközti tárgyalást folytattak, majd bejelentették, hogy demográfiai kérdésekben szorosabbra fűzik a kapcsolatokat, Rebelo de Sousa csatlakozott a családbarát államfők csoportjához. A magyar államfő példaértékűnek nevezte a portugál katonai tartalékosi rendszert, mivel 200 ezer fő vesz részt abban, és Magyarország is szeretné a jó tapasztalatokat átvenni.