Meghalt Juraj Jakubisko szlovák filmrendező

Vágólapra másolva!
Életének 84. évében péntek éjjel röviddel éjfél előtt Prágában halt meg Juraj Jakubisko szlovák filmrendező, a hatvanas évekbeli csehszlovák újhullám legendás alakja.
Vágólapra másolva!

Halálhírét szombaton közölte a rendező lánya, Jeanette Jakubisková az RTVS szlovák állami műsorszolgáltatóval.

A "Kelet Fellinijének" is becézett Juraj Jakubisko több tucat játék- és dokumentumfilmet forgatott, és több mint nyolcvan díjat nyert.

Juraj Jakubisko legismertebb filmjei között volt Az ezeréves méh (1894), a Hűtlenség szlovák módra (1981), a Holle anyó (1985), amelyben Giulietta Masina, Fellini felesége is szerepelt, az Ülök az ágon és jól érzem magam (1989), és a 2008-ban bemutatott szlovák-cseh-angol-magyar koprodukcióban készült filmdráma, a Báthory - A legenda másik arca.

A legenda szerint a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetről szóló film 350 millió cseh koronás költségvetésével nem csupán a cseh, de a közép-európai filmművészet egyik legdrágább alkotása volt, és rekordmagas nézettsége volt a mozikban 2008-ban.

- írta Zuzana Caputová szlovák elnök.

Juraj Jakubisko a prágai filmakadémián végezte a tanulmányait. A hatvanas évek végén készített filmjeit a prágai tavasz után betiltották, és csak dokumentumfilmeket forgathatott.

Csehszlovákia szétválása után Jakubisko Prágában élt.

Ötvenéves filmes karrierje során számos életműdíjat kapott, őt választották a 20. század legjobb szlovák rendezőjévé, és életművéért elnyerte a Cseh Oroszlán kitüntetést.