Újabb halálos ciklon sújtja Madagaszkárt, idén ez már a második - videó

weather Horizontal
High waves crash along the shore as Cyclone Freddy nears the island at the village of Sainte-Anne, on the French overseas island of La Reunion on February 20, 2023. (Photo by Richard BOUHET / AFP)
Vágólapra másolva!
Trópusi ciklon sújtotta Madagaszkár keleti partvidékét. A heves esőzések és az erős szél letépte a házak tetejét és viharos árhullámokat okozott, egy ember meghalt.
Vágólapra másolva!

A Freddy ciklon kedden ért partot, hetekkel azután, hogy egy másik trópusi vihar 33 ember halálát okozta, és ezrek maradtak fedél nélkül. Az iskolákat bezárták, a közlekedést felfüggesztették - írja a BBC.

Korábban a Freddy ciklon károkat okozott Mauritiuson, elárasztva a tengerparti szállodákat.

Hatalmas hullámokat kavart a Freddy ciklon Sainte-Anne falunál Forrás: AFP/Richard Bouhet

Madagaszkáron különösen sok a ciklon,

az ENSZ szerint évente átlagosan 1,5 ciklon sújtja.

Így csapott le a vihar, egy ember meghalt

Bár a ciklon kissé gyengült, miután elérte az Afrika délkeleti partjainál fekvő Madagaszkárt, de a széllökések meghaladták a 130 kmilóméter/órát. Az ország meteorológiai szolgálata arra figyelmeztetett, hogy a ciklon útvonalán továbbra is özönvízszerű esőzések várhatók.

Egy 27 éves férfi megfulladt Mahanoro kikötője közelében,

mielőtt a vihar partot ért volna - közölték a hatóságok.

A tisztviselők azt is közölték, hogy 7000 embert evakuáltak előzetesen a Freddy közvetlen útjában lévő partvidékről, és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetsége figyelmeztetést adott ki, hogy a hullámok elérhetik a 8 métert is.

Néhányan elővigyázatosságból nehezékként homokzsákokat raktak a tetőkre.

A múlt hónapban a Cheneso nevű hatalmas vihar csapott le Madagaszkár északkeleti részére.

Ahogy arról az origo korábban beszámolt a Cheneso január 19-én érte el a szigetet. Heves szeleket hozott magával és felhőszakadásokat váltott ki, amelyek kiterjedt áradásokat okoztak, és legalább 33 ember halálát okozták, valamint több tízezer embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát.

A képen a mauritiusi Mahebourg halászfalu látható 2023. február 20-án, amint a Freddy ciklon közeledik felé Forrás: AFP/Laura Morosoli

Mananjary még mindig nem heverte ki a tavalyi Batsirai ciklon pusztítását, amely több mint 130 ember halálát okozta Madagaszkáron.

Az előrejelzések szerint a Freddy ciklon Madagaszkár felől átkel az óceánon, és Mozambikban ér partot, majd az ENSZ tisztviselői szerint tovább haladva a szárazföld belseje felé, elérheti Zimbabwét.

Előrejelzők figyelik a Freddy ciklont a franciaországi Meteo France meteorológiai állomáson Forrás: AFP/Richard Bouhet