Repülőbaleset történt a Fülöp-szigeteken, aktív vulkán mellett keresik a túlélőket

Vágólapra másolva!
A Fülöp-szigeteki mentők egy aktív vulkán lejtőin kutatnak túlélők után, miután egy kisrepülőgép szombaton lezuhant a kráter közelében.
Vágólapra másolva!

A lezuhant repülőgép roncsainál harmadik napja tart a kutatás.

Hegyimentők és keresőkutyák próbálnak túlélőket találni a Mayon vulkán közvetlen közelében.

A Cessna 340-es repülőgép nem sokkal azután tűnt el, hogy szombaton a Mayontól több kilométerre található helyi repülőtérről Manilába indult.

A lezuhant gép roncsait vasárnap találták meg 300-350 méterre a krátertől.

A rossz idő lassította a mentést.

Az eltűntek között van egy geotermikus cég két filippínói legénységi tagja és két ausztrál tanácsadója is. A Mayon vulkán utoljára 2018-ban tört ki.

A körülötte lévő 4 kilométeres sugárban azonban állandóak a földcsuszamlások és a sziklaomlás, ezért nagyon kockázatos a mentés.

A heves esőzések az utóbbi időben lemosták a vulkáni törmeléket, sárcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat váltva ki. Legutóbb 2020-ban volt rá példa, amikor a Goni szupertájfun, a helyi nevén Rolly, lecsapott a Fülöp-szigetek Csendes-óceáni partjára. Kedden a Mayon az ötlépcsős kitörés-riasztó rendszer második legalacsonyabb pontja alatt volt - írja a BBC.

Ez azt jelenti, hogy jelentős gázkibocsátásokat és sziklaomlást figyeltek meg.

Az éven ez a második alakalom, hogy egy Cessna repülőgép eltűnt a Fülöp-szigeteken. Az első gép január 24-én zuhant le, a roncsait azóta sem találták meg.

A szigetországban a Cessnákat általában pilótaképzésre használják.