Életveszélyesek az utcai lámpák az új-zélandi fővárosban

New Zealand, életveszélyes, potyogó utcai lámpák
Vágólapra másolva!
Életveszélyes utcai lámpákra figyelmeztetnek Új-Zélandon a fővárosban, ahol több száz olyan is van, amik bármikor az emberek fejére eshetnek a wellingtoni városi tanács szerint - írta a Guardian brit lap online kiadása pénteken.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi fővárosban váratlanul elkezdtek leesni a járdákra az utcai lámpák, amelyek

akár 15 kilogramm súlyúak is lehetnek, és a magasból lehullva súlyos sérülést vagy halált is okozhatnak.

Richard MacLean, a wellingtoni városi tanács szóvivője elmondta, hogy a fővárosban több száz életveszélyes utcai világítóeszköz található, melyek lámpatestei 4-6 méter magasból zuhanhatnak a járdára.

Úgy fogalmazott, hogy komolyan veszik az ügyet, mert

a lámpatestek súlya egy mikrohullámú sütő, egy kifejlett border collie kutya vagy egy nagy zsák rizs mértékét is elérheti.

Az első esetről péntek reggel számolt be a városi tanács egyik volt tagja, miután a háza közelében egy összetört lámpát talált, és megállapította, hogy az utcában lévő lámpák közül már hatból hiányzik a világítótest.

A városi tanács már vizsgálja a problémát, a szóvivő szerint a lámpatestek fém tartószerkezete kophatott el, ezért kezdtek el a járdára zuhanni.

Az illetékesek először úgy gondolták, hogy száz hibás lámpa lehet a fővárosban, de pénteken már azt közölték, hogy a Wellingtonban található 17 ezer utcai lámpa közül

körülbelül ezer darabról van szó.


Brad Singh, a wellingtoni városi tanács közlekedési és infrastrukturális igazgatója elmondta, hogy szakemberekkel együttműködve keresik a hibás lámpákat, és folyamatosan ellenőrzik a lámpatestek állapotát.

A tanács szóvivője közölte, hogy a lámpatestek jellemzően elhajoltak, mielőtt lehullottak a járdára, ezért arra kérte a wellingtoni gyalogosokat, hogy amennyiben olyan utcai lámpát látnak, ahol furcsán lóg a lámpatest, értesítsék a városi tanács illetékeseit.