Megdöbbentő kéréssel állt elő a börtönben a dunaszerdahelyi gyilkos - videó

bíróság
16 February 2023, Berlin: Trial participants stand in room 500 at the Moabit Criminal Court. Following the violent death of an Afghan woman whose body was found in Bavaria, two brothers of the 34-year-old woman have been sentenced to life in prison. The two defendants were not in the courtroom at the time of the opening photos. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár életfogytiglani büntetésre ítélték, most sokak döbbenetére mégis szabadlábra helyezését kérvényezte a maffia tagjaként számon tartott Zakál Ferenc.
Vágólapra másolva!

Még a sokat látott bíróságot is megdöbbentette az, amikor egy meglepő kéréssel fordult a szlovák bírósághoz a dunaszerdahelyi maffia egyik elítélt tagja, a Srek becenéven nevezett Zakál Ferenc - írja a BorsOnline.

Bár a férfit legutóbb 25 éves fegyházbüntetésre ítélték, most mégis azt kérvényezte: engedjék őt szabadon.

A vád szerint 2010-ben részt vett a Sátor Lajos ellen elkövetett gyilkosságban, emellett még hamis váddal, bűnszervezeti tagsággal és egy illegális cigarettagyár létrehozásával is meggyanúsították, a Specializált Büntetőbíróság pedig bűnösnek is találta mindegyik vádpontban.

Bár ezért 2019-ben a Legfelsőbb Bíróság 25 évre súlyosbította a korábbi büntetését, Zakál nem nyugodott bele az ítéletbe, és most

több, meglepő kéréssel fordult a bírósághoz:

egy helyi újság szerint egyrészt azt kérte, hogy induljon új bírósági eljárás abban az ügyben, amiért 25 évre ítélték, másrészt pedig kérte, hogy engedjék ki a börtönből.

Meglepő kérését közel 20 pontban meg is indokolta, ezek közül a legerősebb érve az volt, hogy a Sátor Lajos meggyilkolását korábban bevalló másik bandatag, Horváth Lehel visszavonta vallomását, és kijelentette, hogy Sátor a mai napig él. Indoklásában Zakál azt is megemlítette, hogy ő végig tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz és hogy ő maga azt sem tudja, hogy Sátor életben van-e, vagy meghalt.

Ugyan a Specializált Büntetőbíróság azonban mindkét igényét visszautasította, Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője szerdán közölte, az erre vonatkozó döntés egyelőre nem jogerős, mert

Zakál panaszt nyújtott be, amelyről a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Sátor Lajos "Srek" dunaszerdahelyi helytartóján, Reisz Andoron keresztül került be a bűnszervezetbe, sokáig együtt vitték kétes ügyleteiket. Reiszet később Sátor Lajosék végeztették ki, Sátort pedig 2010-ben ölték meg, amiben a vád szerint Zakál is szerepet vállalt: a gyanú szerint ugyanis Zakál csicsói telkén temették el újra egy évvel később a meggyilkolt bandatagot.

Bár a telket 2016-ban felásták, nem találták meg a maradványokat, így a mai napig kérdéses az, hogy hol lehet valójában. Zakál azóta tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez, ahogyan azt is, hogy a maffia tagja lenne. A szövevényes maffiaperek tovább folytatódnak.

Címlapi képünk illusztráció!