Lengyelország nemet mondott az ukrán elnök veszélyes kérésére

DUDA, Andrzej, sajtótájékoztató, Lengyel, Lengyelország, rakétatámadás, rakéta, robbanás, ukrán válság, orosz-ukrán, háború, Przewodow
Varsó, 2022. november 16. Andrzej Duda lengyel elnök varsói sajtóértekezlete a 2022. november 16-ára virradó éjszaka. Előzőleg robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodówban és két ember életét vesztette. Sajtóhírek szerint két rakéta csapódott be a falu egyik gabonasilójába, miközben Oroszország folytatja háborúját Ukrajna ellen. MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak
Vágólapra másolva!
Lengyelország egyelőre nem fog küldeni F-16-os vadászrepülőket, hiába kérte ezt Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a minapi európai körútján. Andrzej Duda lengyel elnök szerint az F-16-os repülőgépek küldése "nagyon komoly döntés", amit "nem könnyű meghozni". Az Egyesület Államok és a britek is hasonló állásponton vannak. 
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij az elmúlt napokban azért utazta körbe Európát, hogy F-16-os repülőgépeket - ahogy ő fogalmazott a "szabadság szárnyait" - kérjen az országok vezetőitől. A felvetés meglehetősen veszélyes, hiszen amennyiben a nyugati országok valóban leszállítanák a kért vadászbombázokat, könnyen atomháború törhet ki. Hiszen Oroszország várhatóan nem hagyná szó nélkül a NATO-tagországok lépését, és azt a háborúba való beavatkozásként értékelné. Ugyanakkor

egyre több ország mond nemet az ukránok kérésére, és most úgy tűnik, az egyik legközelebbi szövetségesük sem tesz eleget annak.

A BBC vasárnapi riportjának Andrzej Duda lengyel elnök volt a vendége, aki arról beszélt, hogy az F-16-os repülőgépek küldése "nagyon komoly döntés", amit "nem könnyű meghozni". Nyilatkozata azért meglepő, mert a háború kitörése óta Lengyelország az egyik leghangosabb támogatója Ukrajnának. A múlt hónapban egyike volt azon országoknak, amelyek ígéretet tettek arra, hogy több tankot, lőszert és felszerelést küldenek a frontvonalra. Arról nem is beszélve, hogy Lengyelország szállítja a legtöbb gyalogsági járművet, lőszert, drónt és tüzérségi fegyvert Ukrajna számára.

Ehhez képest Duda a BBC-nek kijelentette, nem tartja valószínűnek, hogy nagy számban küldenek harci repülőgépeket, ahogyan azt sem, hogy más szövetséges így tenne, legalábbis rövid távon biztosan nem.

Andrzej Duda lengyel elnök varsói sajtóértekezlete a 2022. november 16-ára virradó éjszaka Forrás: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Mint ismert, az ukránok álláspontja szerint kétszáz F-16-os vadászgéppel hatékonyan le tudnák cserélni a régi szovjet technikát és meg tudnák védeni légterét az ellenséges behatolásokkal szemben.

Azonban a nyugati országok is ódzkodnak ettől. Joe Biden amerikai elnök leszögezte, az Egyesült Államok nem ad F-16-os vadászrepülőket Ukrajnának. Később az Egyesült Királyság is gyorsan egyértelművé tette, hogy a repülőgépek küldése nem reális a közeljövőben.

Vasárnapi cikkünkben körbejártuk a témát, és megírtuk, milyen következményei lehetnek, ha a nyugati országok teljesítenék Zelenszkij követeléseit. A magyar álláspont változatlan: egyedül a béke és a tűzszünet a megoldás a konfliktus rendezésére.