Újabb magyarellenes lépés Erdélyben: a román legfelsőbb bíróság szerint nem lehet a székely zászló Sepsiszentgyörgy lobogója

székelyek menete, székelyek, székelyföld, autonómia, Helybéliek egy 250 méter hosszú székely zászlót feszítenek ki a Réty és Maksa közötti úton, a Székelyek nagy menetelésén 2013. október 27-én
A székelyek menete 2013-ban. Zászlójuk péntektől a csíkszeredai megyeházán lobog.
Vágólapra másolva!
A bukaresti legfelsőbb bíróság semmissé nyilvánította azt a kormányhatározatot, amely révén a székely zászló vált Sepsiszentgyörgy zászlajává – írja a Maszol erdélyi magyar hírportál az Agerpres hírügynökség értesülése alapján. A hírügynökség a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) nevű szélsőjobboldali álcivil szervezet közleményére hivatkozik. A FCRCHM már évek óta azzal van elfoglalva, hogy bírósági úton akadályozza meg az erdélyi magyarság kisebbségi jogainak az érvényesítését, különös tekintettel a zászló-, illetve a nyelvhasználatra.
Vágólapra másolva!

A székely zászló nem lehet Sepsiszentgyörgy hivatalos zászlaja - döntött a legfelsőbb bíróság. A bíróság jogerősen és visszavonhatatlanul elutasította a kormány fellebbezését, és a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának adott igazat, rámutatva, hogy az egynemzetiségű szimbólum, amely csak a magyarokat képviseli, nem lehet Sepsiszentgyörgy zászlaja" - olvasható a szervezet közleményében.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma szerint évek óta történnek próbálkozások annak érdekében, hogy a székely zászlót Sepsiszentgyörgy városi zászlajaként fogadtassák el.

Ez ellen a szélsőjobboldali román szervezet mindig tiltakozott,

arra hivatkozva, hogy ez a szimbólum tisztán magyar jellegű, és kérte a román közösséget jellemző heraldikai elemek felvételét a zászlóra.

A székely zászló. A kép illusztráció. Forrás: MTI/Beliczay László

A FCRCHM szerint a román kormány 2021. június 29-én hagyta jóvá azt a rendeletet, amely a város hivatalos zászlajává teszi a székely lobogót, de az ezt célzó kísérletek már jóval korábban megkezdődtek. A székely zászlót Sepsiszentgyörgy hivatalos zászlajává nyilvánító tanácsi határozatot rendre semmissé nyilvánították Brassó és a Kovászna megyei bírói testületek, a FCRCHM pedig már 2015-ben a kezdeményezés ellen foglalt állást, rámutatva, hogy az nem képviseli a város lakosságának 25 százalékát kitevő románokat (a valóságban 21 százalékát-szerk.).

A szervezet kérte, hogy a zászlóra kerüljenek fel a román közösséget képviselő jelképek is, például a Sepsiszentgyörgy területén talált dák vagy római leletek valamelyike - teszik hozzá.

Arra azonban, hogy a dákok, a rómaiak és a románok között bármiféle kapcsolat lenne, nem léteznek bizonyítékok.

A FCRCHM szerint a legfelsőbb bíróság jogerős ítélete is bizonyítja, hogy a románokat nem jelképezte a kifogásolt zászló, így megerősítést nyer, hogy a város leendő zászlaján a románokat képviselő elemnek is helyet kell kapnia - olvasható a szélsőséges szervezet elnöke, Dragoş Burghelia kézjegyével ellátott közleményben.