Akár 16 évre is emelhetik a szexuális beleegyezési korhatárt Japánban

Vágólapra másolva!
Japán 13-ról 16 évre kívánja emelni a szexuális beleegyezési korhatárt. A módosításra azért van szükség, mivel a közvélemény szerint a japán igazságszolgáltatás megengedő a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

2019-ben heves tiltakozások zajlottak Japánban, ugyanis több nemi erőszakkal és a szexuális visszaéléssel kapcsolatos bűncslekményben felmentő ítélet született. A japán igazságügyi minisztérium a beleegyezési korhatár 13-ról 16 évre történő emelését javasolta. A szexuális bűncselekmények bejelentésére vonatkozó elévülési idő is 10 évről 15 évre emelkedik.

Jelenleg Japánban van a legalacsonyabb beleegyezési korhatár a fejlett országok közül, és a legalacsonyabb a G7-csoportban.

Németországban és Olaszországban a korhatár 14, Görögországban és Franciaországban 15, az Egyesült Királyságban és számos amerikai államban pedig 16 év.

A jelenlegi japán törvény értelmében, a nemi erőszak sértettjeinek bizonyítaniuk kell, hogy a szexuális cselekedet során erőszakot és megfélemlítést alkalmaztak, illetve lehetetlen volt az ellenállás.

Az igazságügyi minisztérium tisztviselője, Yusuke Asanuma kijelentette, következetesebbé kell tenni az ítéleteket.

Még 2019-ben országos demonstrációk kezdődtek, mivel a lakosság úgy érezte, hogy nem az állam nem lép fel erélyesen a nemi erőszakot elkövetőkkel szemben. Egy esetben volt arra példa, hogy egy férfi kiszabadult a börtönből, miután azzal vádolták, hogy szexuális kapcsolatot létesített tinédzser lányával. Később börtönbe került, miután az ügyészek fellebbeztek. A kormány már nyáron elfogadhatja a törvényt.