Globális recessziót jósol a Világbank

Horizontal STOCK EXCHANGE STOCK EXCHANGE TRADER STOCK EXCHANGE koronavírus korona vírus fertőzés fertőzés karantén elkülönítés New York USA üres néptelen tőzsde bróker
(FILES) In this file photo Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 18, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early March 25, 2020 as markets awaited a vote on a $2 trillion package agreed by congressional leaders to boost the US economy ravaged by the coronavirus outbreak.About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was up 2.6 percent, or around 540 points, at 21,244.77. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világbank attól tart, hogy „további kedvezőtlen sokkok" 2023-ban recesszióba taszíthatják a világgazdaságot, amely különösen a kis államokat fogja majd érinteni.
Vágólapra másolva!

A Világbank figyelmeztetése a „Globális gazdasági kilátások" című jelentés kivonatában olvasható, amely a csoport honlapján látható. Ennek lényege, hogy a Világbank szakértői szerint még újabb válság nélkül is a világgazdaság lelassul.

A világgazdaság az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió gazdasági stagnálása miatt kerülhet recesszióba (illusztráció) Forrás: AFP/Johannes Eisele

A tényezők pedig az alábbiak: a nagyon magas infláció megfékezését célzó politikai szigorítás, a romló pénzügyi feltételek és az orosz-ukrán háború okozta folyamatos gazdasági zavarok.

„Sürgős globális és nemzeti erőfeszítésekre" van szükség egy ilyen visszaesés kockázatának, valamint a feltörekvő piaci és fejlődő gazdaságok (EMDE) adósságválságának mérséklésére, ahol a beruházások növekedése várhatóan az elmúlt két évtized átlaga alatt marad – olvasható a washingtoni székhelyű intézet összefoglalójában.

Létfontosságú, hogy az EMDE-k politikai döntéshozói biztosítsák, hogy minden költségvetési támogatás a sebezhető csoportokra összpontosuljon, hogy az inflációs várakozások jól lehorgonyzottak maradjanak, és hogy a pénzügyi rendszerek továbbra is ellenállóak maradjanak - írják a Világbank szakértői.

Az amerikai közgazdászok úgy tartják, a hogy a világgazdaság egyharmada biztosan recesszióban lesz, miután az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína gazdasága egyszerre lassul, és ez a negatív folyamat mindenhová "begyűrűzik".