Mi várható a kínai koronavírus-engedmények után a világban?

koronavírus, Kína, Vuhan
Citizens line up at a supermarket before the restriction starts in Wuhan City, central China's Hubei Province, 2 August 2021. (Photo by stringer / stringer / Imaginechina via AFP)
Vágólapra másolva!
A kínaiak szó szerint fellélegeztek a zéró Covid-politika feloldása után, az élet gyorsan visszatért a régi kerékvágásba. A járvány terjedése viszont komoly fennakadásokat okoz a világ legnagyobb kikötőiben.
Vágólapra másolva!

A tömegközlekedési és autóforgalmi adatok alapján a kínai nagyvárosok lakosai örülnek a váratlannak mondható kínai Covid-nyitásnak. A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet decemberi felmérése szerint a szolgáltatóipari vállalatok optimizmusa is másfél éves csúcsra ugrott. Ugyanakkor a Világgazdaság cikke szerint a drámai fordulat súlyosabb gazdasági visszaeséssel jár rövid távon, igaz, a talpra állás aztán gyorsabb lehet.

A kínai hatóságok enyhítettek a zéró-Covid politikán (illusztráció, 2021. augusztusi felvétel) Forrás: Imaginechina via AFP/stringer/Stringer

Sanghaji kutatók tanulmánya szerint a nagyvárosok 2022 végére túljutottak a legutóbbi járványhullámon, vidéken pedig január közepén érhetnek csúcsra. Ezt azonban nehéz pontosan felmérni, hiszen a kínaiak december óta nem hozzák nyilvánosságra a napi fertőzési adatokat.

A járványhelyzetben ráadásul érdemi romlást hozhat a január 21-én kezdődő holdújévi ünnep, amikor hagyományosan több száz millió kínai kel útra.

A CNBC ellátási láncokat figyelő hőtérképe szerint az esetek megugrása mindenesetre nagyon rossz hatással van a feldolgozóipar működésére. A sok beteg miatt a gyárak még úgy is képtelenek a megrendelések teljesítésére, hogy például az Egyesült Államokból negyven százalékkal kevesebb érkezett.

– ez egy jellemző helyzetleírás, mely a HLS hajózási cég ügyfeleinek írt elemzésében szerepel. Vagyis mindez a konténerek felvételét, rakodását és szállítását is komolyan érinti.

A járvány miatt három fő kikötőben érzékelhetők ellátási zavarok. Köztük van Sanghaj, a világ legnagyobb konténerkikötője, ahol folyamatosan nő a lemondások száma, mivel a gyárak gyakorlatilag nem tudnak működni a sok beteg miatt. Hasonló a helyzet Sencsenben és Csingtaóban is.