Eladta olaszországi finomítóját a Lukoil

benzinkút embléma KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY logo SZIMBÓLUM Budapest, 2014. augusztus 5.
Lukoil benzinkút a XI. kerületi Bartók Béla úton 2014. augusztus 5-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a Lukoil kivonul a térségből, a cseh mellett eladja magy
Budapest, 2014. augusztus 5. Lukoil benzinkút a XI. kerületi Bartók Béla úton 2014. augusztus 5-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a Lukoil kivonul a térségből, a cseh mellett eladja magyarországi és szlovákiai hálózatát is. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A ciprusi G.O.I. Energy magántőke-befektető cég vezette konzorciumnak értékesítette olaszországi finomítóját az orosz Lukoil olajtársaság - jelentették be hétfőn az ügyben érintett cégek.
Vágólapra másolva!

A megállapodást több hónapnyi tárgyalás előzte meg. A felek közlése szerint az ügyletet várhatóan márciusban véglegesítik, de annak értékét nem hozták nyilvánosságra.

A G.O.I. Energy tulajdonosa Michael Bobrov, aki a Green Oil nevű izraeli cég vezérigazgatója is, amely jelentős részesedéssel rendelkezik Izrael legnagyobb finomítójában, a Bazan Groupban.

A finanszírozás egy részét a szingapúri székhelyű Trafigura svájci multinacionális árutőzsdei kereskedő biztosítja. A társaság azonban nem szerez részesedést a cégben.

A Financial Times decemberben arról írt, hogy egy amerikai befektetési csoport, a Crossbridge Energy Partners folytat tárgyalásokat a Lukoil szicíliai finomítójának, az ISAB Srl.-nek a megvásárlásáról. A brit üzleti napilap információi szerint az amerikaiak 1,5 milliárd eurót kínáltak a cégért.

A létesítmény Európa harmadik legnagyobb olajfinomítója, naponta 320 ezer hordó olajat dolgoz fel, ezzel a teljes olasz finomítói kapacitás ötödét biztosítja.

Eladta olaszországi finomítóját a Lukoil. A kép illusztráció! Forrás: MTI/Kovács Attila

Közvetlenül ezer embernek ad munkát az ország egyik gazdaságilag hátrányos térségében.

A szankciók miatt a Lukoil olasz finomítója kénytelen volt 100 százalékra emelni a felhasznált orosz olaj arányát, mert a bankok ódzkodtak finanszírozni az orosz tulajdonos ellenőrzése alatt álló vállalat olajvásárlásait.

Moszkva Ukrajna elleni inváziója óta ez az első nagyobb értékű eszközértékesítése egy orosz társaságnak Nyugat-Európában.

Németország az ősszel döntött a Gazprom és a Rosznyeft német leányvállalatainak államosításáról.
Állami kézbe kerülhet az orosz állami gázóriás németországi gázimportőr cége, a Sefe - korábbi nevén a Gazprom Germania -, valamint a Rosznyeft helyi érdekeltségei, köztük a schwedti finomító az energiabiztonságra hivatkozva.

A Reuters beszámolója szerint a szankciók nyomán mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz eszközt fagyasztottak be, amely a teljes orosz deviza - és aranytaralék felét teszi ki. Az erőmű eladásáról szóló megállapodáshoz az olasz kormány jóváhagyására is szükség van.