Josep Borrell: Izraelnek csak végső esetben szabad alkalmaznia halált okozó erőszakot

Hebron, 2019. november 13. Palesztin tüntetők köveket készülnek hajítani az izraeli katonák felé a ciszjordániai Hebronban 2019. november 13-án, miután két nappal korábban izraeli katonák lelőttek egy 22 éves palesztin tüntetőt, Omar Badavit egy összecsapás közben. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután előző nap az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Izraelnek csak a végső, az élet védelme érdekében feltétlenül szükséges esetben szabad halált okozó erőszakot alkalmaznia - hívta fel a figyelmet Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szombaton közzétett sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

A főképviselő arra reagált, hogy csütörtökön kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.

Felhívta a figyelmet, hogy év eleje óta mintegy harminc, tavaly pedig 150 palesztint öltek meg az izraeli erők Ciszjordániában, köztük 30 gyermeket.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió teljes mértékben elismeri, hogy Izraelnek jogosan vannak biztonsági aggályai.

- húzta alá Borrell.

Csütörtökön kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.A kép illusztráció! Forrás: MTI/EPA/Abed Al-Haslamun

Egy ugyancsak szombaton közzétett másik sajtóközleményben a főképviselő azt írta, hogy "megdöbbenéssel értesült" arról a pénteki terrorakcióról, amelyben egy jeruzsálemi zsinagógánál nyolcan meghaltak és többen megsebesültek.

Nyomatékosította: az EU határozottan elítéli ezeket "az őrült erőszakos és gyűlöletből fakadó bűncselekményeket."

"Ezek a szörnyű események ismét rámutatnak arra, hogy sürgősen meg kell állítani az erőszakspirált és érdemi erőfeszítéseket kell tenni a béketárgyalások újraindítása érdekében. Felszólítunk minden felet, hogy ne reagáljanak a provokációkra" - tette hozzá a főképviselő.