Itt az újabb név a brüsszeli korrupciós botrányban

Vágólapra másolva!
Napról napra egyre szerteágazóbb a brüsszeli korrupciós botrány, olasz lapértesülések szerint újabb név került a hatóságok látókörébe. Alessandra Moretti baloldali politikus élen jár a nőjogokért való küzdelemben, és több alkalommal is pozitív színben tüntette fel Katart. 
Vágólapra másolva!

Egy újabb olasz képviselő neve merülhetett fel, aki korábban már a nyomozók látókörében mozgott - számol be a legújabb fejleményekről a V4NA nemzetközi hírügynökség. A La Repubblica című lap arról írt, hogy Alessandra Moretti, az olasz balközép európai parlamenti képviselőjének asszisztense a Panzeri hálózat része lehetett, a nyomozók pedig csak azért nem vizsgálják hivatalosan a politikust, mert nincs elegendő bizonyíték arra, hogy tudatában volt az évek óta tartó korrupciónak. Pedig a munkássága gyanúsan egybevág azokéval, akik eddig már lebuktak, teszi hozzá a hírügynökség.

Moretti élen jár a nőjogokért való küzdelemben. 2020-ban Katarba is ellátogatott, ahol egy konferencián tartott előadást ilyen témában. Ezt követően elindította akcióját, amely során rendre azt állította minden létező fórumon, hogy Katar milyen sokat fejlődött a női jogok terén.

Az eseményről szóló Facebook-bejegyzésében is erről írt. "Itt Katarban előrelépés történik a nők és a munkavállalók jogainak védelme terén is" – olvasható a bejegyzésben.

Ezután további fórumukon bizonygatta, hogy amit Katarban tapasztalt, az maga a nagybetűs előrelépés. A Human Rights Watch civil szervezet egyik tanulmányában egy évvel később arról írt, hogy milyen elnyomásban élnek még mindig a nők – nyugati szemmel tekintve.

A V4NA szerint közelebb kerülünk a válaszhoz, ha megnézzük Moretti további nyilatkozatait.

OLasz lapértesülések szerint Alessandra Moretti is a hatóságok látókörébe került a brüsszeli korrupciós botrányban Forrás: Facebook - Alessandra Moretti

A korábban említett Facebook-bejegyzésben ugyanis arról is beszámolt az olasz politikus, hogy ellátogatott a katari labdarúgó-világbajnokságra épülő stadionok egyikéhez, hogy személyesen is meggyőződjön a munkavállalók jogainak védelméről és az életkörülményeikről. Mivel Katar úgy kapta meg a rendezési jogot, hogy a legtöbb stadion, kiszolgáló épület és infrastruktúra nem állt még rendelkezésre, óriási építkezésekbe fogtak. A kivitelezésben nagyban támaszkodtak a külföldről érkező 2 millió vendégmunkásra. Mint ismert, sajtóértesülések szerint körülbelül 6 500 vendégmunkás halálát okozhatták a rossz munkakörülmények.

Mikor Morettitől megkérdezték, hogy mit szól ezekhez a döbbenetes számokhoz, úgy válaszolt, hogy elsősorban a nők jogaira koncentrált. "Nem találok összefüggést a nők jogairól szóló kezdeményezésben való részvétel és a munkavállalók tragédiája között" - fogalmazott, kitérve a válaszadás alól.

A V4NA szerint mindezek fényében nem csoda, hogy Moretti neve is felmerült, bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy először az asszisztense lett gyanús a hatóságoknak, aki ellen egyelőre szintén nem találtak elég bizonyítékot ahhoz, hogy hivatalosan is nyomozást indítsanak. A kérdés azonban felmerül:

kitől és mit kaphatott Moretti cserébe azért, hogy kinyitotta a száját amikor arra volt szükség, és behunyta a szemét, amikor kellett?

Az olasz politikus egyébként korábban többször is leszögezte, hogy soha semmilyen előnyt nem szerzett és semmit nem kapott senkitől cserébe a pozitív megítélésért. A legnagyobb érve azonban egyelőre az, hogy "egyszer már elítélően nyilatkozott Katar kapcsán".

Napról napra egyre szerteágazóbb a brüsszeli korrupciós botrány. Bár az ügy a görög nemzetiségű parlamenti alelnök Eva Kaili lebukásával indult útjára, a botrány központi szereplője eddig úgy tűnik, hogy Pier Antonio Panzeri korábbi európai parlamenti képviselő, akit december eleje óta tartanak előzetes letartóztatásban. Nemrég azonban vádalkut kötött a hatóságokkal és megígérte, hogy minden résztvevőt megnevez, cserébe az enyhébb büntetésért. Két további gyanúsított képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti mentelmi jogát hamarosan megvonhatják.