Itt az újabb felháborító brüsszeli kettős mérce

Pedro Sánchez
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez attends a debate on the government's 2019 budget during a parliament session in Madrid on February 13, 2019. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol alkotmánybíróság átalakítása kapcsán komoly vita robbant ki az Európai Parlamentben. Amíg ugyanis a szocialista kormány irányítása alatt működő Spanyolországban komoly jogállamisági és alkotmányossági problémák vetődnek fel, a testület nem követel eljárást az országgal szemben, ellenben ha Magyarországon ilyen történne, már azonnal szankciókat jelentenének be. 
Vágólapra másolva!

A spanyol alkotmánybíróság kapcsán ősszel éleződtek ki a konfliktusok egy alkotmányos válság kapcsán. Lejárt ugyanis három konzervatív és egy baloldali bíró mandátuma, akiknek a helyére alább taglalandó okokból nem sikerült újat kinevezni, de Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök ősszel átvágta a gordiuszi csomót – kérdés, alkotmányosan-e. Az alkotmánybíróság Pedro Sánchez akciójáig konzervatív többségű testület volt, ahogy az egész igazságügy alapvetően egy konzervatív terület Spanyolországban.

Pedro Sánchez átvágta a gordiuszi csomót Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Végül az addig konzervatív testületben progresszív többség lett, ami így hét szavazattal baloldali elnököt választott, Cándido Conde-Pumpido személyében, aki José Zapatero szocialista kormánya idején főügyészként szolgált.

Viszont az új balos többség felrúgta azt a szokásjogot, hogy a testület alelnökét a másik oldal, a kisebbség adja. Eszerint ugyanis konzervatív alelnököt kellett volna választani, de most az alelnök is progresszív lett (Inmaculada Montalbán).

Ordít a kettős mérce

A spanyol jogállamiságról január 18-án tartottak vitát az EP-ben, ugyanis

a spanyol jogállamisági jelentések az intézmények átpolitizáltságát, a korrupciót és a a polgárok hatalmi visszaélésekkel szembeni védelmét szolgáló európai irányelvek átültetésének hiányát rótták fel.

Győri Enikő az EP-ben kiemelte: Pedro Sánchez kormánya csak azért működik, mert pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) koalíciót kötött „szélsőbaloldali és alkotmányellenes" pártokkal, programja pedig a jogállamiság és a szabadságjogok felszámolásából, a magánéletbe való beavatkozásból és a spanyolok mindennapi biztonságának veszélyeztetéséből áll.

– jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a vitában.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság spanyolországi helyzetével foglalkozó vitáját követően közölte: a spanyol igazságügyi miniszter szerint teljesen rendben van, ha egy politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává, miután a spanyol szocialista kormány alkotmánybíróvá nevezte ki a korábbi igazságügyi miniszterét, egy szocialista politikust.

A teljes írást itt olvashatják.