Egyre több francia étterem és pékség kerül kilátástalan helyzetbe és kell bezárnia az energiakrízis miatt

Bagett, kenyér, A bagett az UNESCO szellemi világörökségi listáján, francia kenyér
Párizs, 2022. november 30. Bagettek a The French Bastards párizsi pékségben 2022. november 30-án. Az ENSZ az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a hosszúkás, ropogós héjú francia kenyér, a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját felvette a szellemi kulturális világörökség jegyzékére. MTI/EPA/Yoan Valat
Vágólapra másolva!
A V4NA nemzetközi hírügynökség arról számol be, hogy van olyan francia étterem, melynek több mint tízszeresére nőtt a havi rezsije, amit egyszerűen képtelenség kigazdálkodni, ezért félő, hogy be kell zárnia. De olyan is akad, akinek a korábbi összeg húszszorosát kell kifizetnie.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb bajban vannak a francia pékségek és éttermek, az ugrásszerűen megnövekedett energiaárak miatt ugyanis szinte kivétel nélkül mindenki drasztikus lépésekre kényszerül.

Van, aki kénytelen elbocsátani a dolgozóit, mert nem tudja a bérüket kigazdálkodni, de egyre többen vannak azok is, akiknek be kell zárni az üzletét, olyan mértékben megnőtt a rezsiköltség.

A V4NA arról ír, hogy a BFMTV-nek nyilatkozott az ország nyugati részében lévő Morbihan megye Rieux nevű településén élő és dolgozó pék, akinek

eddigi 1800 eurós havi számlája 13 ezer euróra ugrott. Ha kifizeti a villanyszámlát, akkor már nem marad arra pénze, hogy rendezze a tartozását a beszállítói felé és az alkalmazottainak sem fog tudni fizetést adni.

Ám korántsem a fent említett pékség az egyetlen, amely rendkívül nehéz helyzetbe került a megemelkedett energiaárak miatt - írja a portál. Szintén a BFMTV számolt be arról a párizsi étteremről, amelynek a decemberi hónapra kiállított villanyszámlája az eddigi 1500 euró helyett több mint 19000-re nőtt. Az étterem vezetője mindenhol megpróbál lefaragni a költségein: ha nincsenek vendégek, lekapcsolja a világítást, a terasz pedig jelenleg nem üzemel. A férfi kifejtette a riportereknek, hogy bár a kormány 2023 februárjától úgy kívánja segíteni a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató, 2 millió eurónál kisebb éves árbevételű társaságokat, hogy 15 százalékban maximálja a gáz-és villanyár növekedését, a decemberre vonatkozó, csaknem húszezres számlát még akkor sem tudná kifizetni, ha megfeleznék az összegét, mert még a 10.000 euró is rengeteg pénz.

Bruno Retailleau francia politikus, a Republikánus párt felsőházi frakciójának vezetője a lehetetlen helyzetbe került párizsi étterem kapcsán azt firtatta a Twitteren, hogy vajon mire vár még Emmanuel Macron, és

Szintén a francia államfőt bírálta a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban a Gaz de France (GDF) energiaipari vállalat volt elnöke. Loïk Le Floch-Prigent, aki egy interjúban felelevenítette, hogy szeptemberben még arra buzdította Emmanuel Macron a francia vállalkozásokat, hogy ne essenek pánikba, és ne kössenek kétszeres vagy háromszoros áron szerződéseket az energiaszolgáltatókkal, mert csökkenni fognak az árak.

Ehhez képest a vállalkozók most sorra kapják a számlákat, melyek összege a korábbiak akár húszszorosa.

A GDF egykori vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a spanyolok és a portugálok, akik kiléptek az európai energiapiacról most ugyan a korábbi ár dupláját vagy háromszorosát fizetik, de nem ugrottak meg náluk olyan mértékben az árak, mint Franciaországban.