Felháborító ukrán üzenet, a lengyeleknek elege van Zelenszkijből

Valerii Zaluzhnyi, ukrán, tábornok
This handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on December 28, 2022 shows Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine general Valerii Zaluzhnyi attending a session of the Verkhovna Rada parliament in Kyiv. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -
Vágólapra másolva!
A lengyelek tiltakoznak, mert az ukrán vezérkari főnök Sztyepan Bandera arcképe előtt szelfizett, aki egy gyilkos volt, és lengyel civilek százezreinek haláláért felelős.
Vágólapra másolva!

Tegnap volt Sztyepan Bandera születésének 114. évfordulója, emiatt elszórtan több helyen is ünnepeltek ukrán nacionalista csoportok az országban – írja a Mandiner. A portálon azt írják:

Sztyepan Bandera az ukrán történelem egyik legellentmondásosabb figurája, hiszen amellett, hogy a második világháborúban a Szovjetunió, majd később a náci Németország ellen harcolt egy független Ukrajnáért, egy ideig együttműködött a náci német katonai hírszerzéssel, az Abwehrrel,

illetve szervezete, az OUN-B tagjai részt vettek számos lengyel és zsidó származású ember lemészárlásában Galíciában.

Az évfordulóról az ukrán parlament is megemlékezett, amely Twitter-oldalán egy képet osztott meg, ezen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai vezérkarának főnöke fotózkodik egy Bandera-képpel.

Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai vezérkari főnöke Forrás: AFP/Handout

A poszt kiverte a biztosítékot Lengyelországban, a kommentmezőt elárasztották a dühös, csalódott lengyelek, akik arra mutatnak rá:

Bandera lengyelek százezreinek haláláért felelős, ez a megnyilvánulás pedig rontja a lengyel-ukrán testvéri kapcsolatok erősségét.

„Bandera egy gyilkos volt, aki lengyel civilek 100 ezreinek szörnyű haláláért felelős 1943 és 1944 között. Számomra nagyon meglepő, hogy az ukrán barátaink, miközben egy ehhez hasonló szörnyeteg ellen harcolnak, ezt dicsőítik" – kommentálja Kacper Płażyński lengyel parlamenti képviselő, a lengyel Szejm Európai Uniós ügyekért felelős főbiztosa.